SAS: Λύσεις για ασφαλιστικές για Solvency II

Τη λύση της SAS επιλέγουν μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο για τη συμμόρφωσή τους με την κοινοτική οδηγία του Solvency II (Pillar I, II, III).

Σε αυτές, όπως αναφέρει η SAS, συμπεριλαμβάνονται, στην Ελλάδα, η Ατλαντική Ένωση, η Υδρόγειος Ασφαλιστική, η Eurolife, η Generali Hellas και η International Life, καθώς επίσης στην Κύπρο ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους και η Υδρόγειος Ασφαλιστική.

“Η SAS Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, διαθέτοντας σημαντική και ουσιαστική εμπειρία και τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων συμμόρφωσης με το Solvency II, διαδραματίζει ρόλο στρατηγικού συνεργάτη στις πιο πάνω εταιρείες για το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός τεχνολογικού και επιχειρηματικού πλαισίου συμμόρφωσης τόσο με τις ποσοτικές όσο και με τις ποιοτικές απαιτήσεις της οδηγίας».   

Το Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ) αποτελεί́ τη νέα κοινοτική́ οδηγία που ρυθμίζει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η οποία τίθεται  σε πλήρη εφαρμογή́ την 1η Ιανουαρίου 2016. Η εν λόγω οδηγία θεσπίζει ένα ενιαίο σύστημα υπολογισμού́ των κεφαλαιακών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., υιοθετώντας αρχές διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, οι οποίες κρίνονται πλέον απαραίτητες για την ορθή́ λειτουργιά της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή́ – ασφαλισμένου μέσα στο σύγχρονο, πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο χρηματοοικονομικό́ σύστημα.

Η νέα εποπτική προσέγγιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες οι οποίοι αλληλοεπιδρούν. Ο Πυλώνας Ι είναι αυτός που θέτει τις ποσοτικές απαιτήσεις με την υιοθέτηση δύο δεικτών, μέσω των οποίων επιβάλλεται το ελάχιστο κεφάλαιο φερεγγυότητας το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Παράλληλα περιλαμβάνει τις οδηγίες και τις αρχές για το σχηματισμό των τεχνικών προβλέψεων, καθορίζει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και τέλος ρυθμίζει τις επενδύσεις. Ο Πυλώνας ΙΙ καθορίζει τις ποιοτικές απαιτήσεις με την ολοκληρωτική ενσωμάτωση ενός συστήματος διαχείρισης κινδύνων (risk management) στις ασφαλιστικές εργασίες , σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα καθορίζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που διέπουν την εταιρική διακυβέρνηση και εσωτερικό έλεγχο κάθε εταιρείας. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη διαδικασία αυτό-αξιολόγησης “ORSA” της κάθε εταιρείας αλλά και της εποπτικής αξιολόγησης.  Τέλος, ο Πυλώνας ΙΙΙ, καθορίζει τις απαιτήσεις δημοσίευσης /διαφάνειας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου στην εποπτεία αναφορικά με την ασφαλιστική αγορά αλλά και με την προστασία των καταναλωτών.

Οι τέσσερις (4) βασικοί στόχοι του Solvency II είναι:
1.    Η προστασία των ασφαλισμένων, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια
2.    Η συμβολή στην επίτευξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας, στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας
3.    Η παγίωση δίκαιων και σταθερών αγορών, με τη δημιουργία ισότητας στις απαιτήσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων και
4.    Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σε διεθνές επίπεδο.

Η λύση SAS Risk Management for Insurance αποτελεί μια ενιαία, ολοκληρωμένη πλατφόρμα, που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις και των τριών πυλώνων. Οι παραπάνω ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ήδη προχωρήσει σε υλοποίηση της λύσης είναι σε θέση να υπολογίζουν με ταχύτητα, ακρίβεια και ελεγχόμενο τρόπο το απαραίτητο κεφάλαιο φερεγγυότητας (SCR). Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες επιτυγχάνουν μείωση της αστάθειας και βελτίωση στη λήψη διοικητικών αποφάσεων, με βάση την καλύτερη κατανόηση οικονομικών παραγόντων και σεναρίων ακραίων καταστάσεων που έχουν επίπτωση στον ισολογισμό. Επιπλέον, εφαρμόζουν με ακρίβεια και ταχύτητα τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών της Οδηγίας αλλά και έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε μία σειρά σημαντικών αναφορών και δεικτών (Key Risk Indicators) που ενισχύουν την εσωτερική επιχειρηματική πληροφόρηση.

 

Δειτε Επισης

American Medical Center: Τα 25 χρόνια καινοτομίας, τα σχέδια για επέκταση και η δέσμευση των ιδρυτών του
Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά από τις τράπεζες
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
The Landmark Nicosia: Έρχεται σύντομα ως ο απόλυτος business και lifestyle προορισμός της Λευκωσίας(pics)
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND
Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software
Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων