Επενδύσεις στα αλιευτικά καταφύγια
07:12 - 29 Απριλίου 2015
Αλλάζουν μορφή τρία από τα αλιευτικά καταφύγια της Κύπρου- σε Αγία Νάπα, Πωμό και Κάτω Πύργο. Με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις πρόκειται να γίνουν βελτιωτικά έργα στα τρία καταφύγια με σκοπό τον ασφαλή ελλιμενισμό των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών.
Ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αλιευτικά καταφύγια το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προχωρεί, σε συνεργασία με τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (Τμήμα Δημοσίων Έργων, τοπικούς συνδέσμους των επαγγελματιών ψαράδων, Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια κλπ), σε συνεχείς βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των αλιευτικών καταφυγίων, έχοντας σαν κριτήριο τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της κάθε περίπτωσης.
Εκβραχισμός της εισόδου του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Νάπας
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε διαγωνισμό σχετικά με την εκβάθυνση, εκβραχισμό και βυθοκόρηση της εισόδου του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Νάπας. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στις 78.250 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση(Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013) και 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι πληρωμές θα γίνονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Η διάρκεια της σύμβασης και εκτέλεσης του έργου είναι 42 ημέρες.
Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για Πωμό και Κάτω Πύργο
Παράλληλα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε προσφορές για την εκβάθυνση και καθαρισμό της εισόδου του Αλιευτικού Καταφυγίου Πωμού και Εκβάθυνση του Αλιευτικού Καταφυγίου Κάτω Πύργου.
Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στις 299.250 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση(Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013) και 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι πληρωμές θα γίνονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Η διάρκεια της σύμβασης και εκτέλεσης του έργου είναι τρεις μήνες.
Πρόγραμμα δημιουργίας αλιευτικών καταφυγίων
Το πρόγραμμα δημιουργίας αλιευτικών καταφυγίων άρχισε με την ίδρυση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών το 1964. Βαρύτητα είχε δοθεί στη κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στις βόρειες ακτές του νησιού. Με την εισβολή το 1974 τα καταφύγια αυτά έχουν γίνει απροσπέλαστα και έτσι το Τμήμα άρχισε να κατασκευάζει νέα αλιευτικά καταφύγια κυρίως στη ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στην επαρχία Λάρνακας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταφύγια στην Αγία Τριάδα, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Ποταμό Λιοπετριού, Ξυλοφάγου, Δεκέλεια, Ορμήδεια και Λάρνακα. Στις βόρειες ακτές υπάρχουν αυτά του Πωμού και Πύργου, στη δε δυτική ακτή υπάρχει το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, έχουν ολοκληρωθεί τα βελτιωτικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Τριάδας τα οποία περιλάμβαναν την ανακατασκευή του νοτιανατολικού και δυτικού κρηπιδώματος, την εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης, την τοποθέτηση αγκυροβολίου καθώς και νέα εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού με φωτοβολταίκά. Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι λειτουργεί και το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου όπου το 2012 έχει εγκατασταθεί σύστημα αγκυροβολίου και κολώνες παροχής ρεύματος και νερού περιμετρικά του αλιευτικού καταφυγίου παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αντλούν ρεύμα και νερό για τα σκάφη τους με τη χρήση προπληρωτέας κάρτας.
Το 2012 κηρύχθηκε σε αλιευτικό καταφύγιο το λιμενάκι Δεκέλειας, το οποίο μετονομάστηκε σε αλιευτικό καταφύγιο Ξυλοτύμπου βάσει του Fishing Shelter Ordinance του 2012.