Powered by

PwC: Δύσκολη υπόθεση η ανάκαμψη αλλά και θετικά μηνύματα

Επτά σχεδόν χρόνια μετά την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ευρεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, στις πλείστες οικονομίες, ένας από τους πλέον κρίσιμους δείκτες που αφορά το ποσοστό της ανεργίας στην ομάδα των G7 κινείται σταθερά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με απλούς όρους, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας στις ομάδες των G7 και των Ε7 είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της κρίσης. Στην ομάδα των G7, υπάρχουν περίπου 4,5 εκ. περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τα τέλη του 2007. Στον αριθμό αυτό υπολογίζονται οι νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί αλλά και αυτές που έχουν απολεσθεί κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο Καναδάς, που καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης, καθώς ήταν η πρώτη οικονομία από την ομάδα των G7 της οποίας το ΑΕΠ επανήλθε στα προ της κρίσης επίπεδα. Σε απόλυτους όρους, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει συνολικά πέραν των 4 εκ. θέσεων εργασίας. Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας των Ε7, όπου την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν περίπου 90 εκ. θέσεις εργασίας.

Τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο, σε κάποιες από τις οικονομίες αυτές, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας σημείωσε επιβράδυνση. Για παράδειγμα, οι οικονομίες του Μεξικού, της Τουρκίας και της Βραζιλίας δημιούργησαν συνολικά περίπου 300,000 θέσεις εργασίας, όταν την περίοδο μεταξύ 4ου τριμ. 2007 και 4ουy τριμ. 2013 ο μέσος όρος ήταν περίπου 2,7 εκ. ετησίως.

Βασικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι και το είδος των θέσεων που δημιουργούνται. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η μερική απασχόληση ακολουθεί αυξητική τάση, ενώ στις πλείστες από τις οικονομίες του δείγματος ξεπερνά τα επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν καταγράψει αύξηση τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση. Στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, η πλήρης απασχόληση έχει σημειώσει πτώση. Ο ανώτερος οικονομολόγος της PwC, Richard Boxshall, δηλώνει σχετικά: «Τα πορίσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η επόμενη φάση της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας θα είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, γεγονός που θα συμβάλει στην πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη».

Ωστόσο, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί δεν αποτελεί παρά έναν δείκτη μέτρησης των οικονομικών επιδόσεων. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης είναι η παραγωγικότητα της εργασίας.

Στην ομάδα των G7, οι οικονομολόγοι της PwC υπολόγισαν την παραγωγικότητα βάσει του ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας. Ωστόσο, για την ομάδα των Ε7 χρησιμοποίησαν το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την ωριαία απασχόληση σε όλες τις οικονομίες. Η ανάλυση επισημαίνει τα ακόλουθα:

•    Από την ομάδα των G7, ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης με μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες οικονομίες με υψηλές επιδόσεις όπως είναι οι ΗΠΑ, όπου η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της απασχόλησης, και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ισχύει το αντίθετο.
•    Ένας τρόπος αντιμετώπισης της συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού της Κίνας είναι η μετακίνηση εργαζομένων από τον χαμηλού κόστους τομέα της μεταποίησης σε επαγγέλματα με μεγαλύτερη εξειδίκευση. Η έκθεση της PwC επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη, καθώς η παραγωγικότητα στην Κίνα είναι περίπου 60% μεγαλύτερη απ’ ό,τι το 2008, γεγονός που υποδηλώνει την πρόοδό της στην αλυσίδα αξίας.
•    Από την ομάδα των Ε7, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στο Μεξικό και την Τουρκία. Μακροπρόθεσμα, οι οικονομίες αυτές θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας για ενίσχυση της οικονομικής τους ανάπτυξης. Η Ινδία και η Ινδονησία αναδεικνύονται ως οι αναδυόμενες αγορές με τις υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά το συνδυασμό υψηλής απασχόλησης και αύξησης της παραγωγικότητας.

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου