Powered by

Τριμερής: Κομβικής σημασίας η διακήρυξη της Λευκωσίας

Έχοντας ως διαβατήριο για τον επόμενο σταθμό της τριμερούς συμμαχίας, πραγματοποιούνται στη Λευκωσία οι επαφές των πολιτικών αρχηγών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Η νέα τριμερής, πέντε μήνες μετά τη σύνοδο στο Κάιρο και την υπογραφή της ομώνυμης, με την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, διακήρυξης προστίθεται σε μια δυναμική πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας που έχουν μέχρι στιγμής κτίσει οι τρεις χώρες.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι και βάσει του προγράμματος των ηγετών που κατέρχονται στην Κύπρο πρώτα θα δουν κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κι έπειτα θα κάτσουν στο τραπέζι διαλόγου της τριμερούς. Αυτό ερμηνεύεται και ως κίνηση για διάλογο αναφορικά με θέματα που άπτονται σχέσεων εκάστων δύο χωρών ξεχωριστά. Η Κύπρος με την Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε επίπεδο ενέργειας, αν και η υλοποίηση ενός «υπεραγωγού» που θα συνδέει τις δύο χώρες, άρα και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη αποτελεί χρονοβόρο και ιδιαίτερως ακριβό project.

Την ίδια ώρα σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές Κύπρου-Αιγύπτου αναφορικά με την πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη χώρα μας στο γειτονικό κράτος. Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του InBusinessNews οι δύο χώρες ίσως και στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου να ανακοινώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνεργασία τους.

Ο καθορισμός ΑΟΖ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμφωνία η οποία εάν τελικώς υπογραφεί θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πολιτική θέση, τις οικονομικές προοπτικές αλλά και τις γεωστρατηγικές συνθήκες της περιοχής. Με κάθε ευκαιρία τα τρία μέρη που υπέγραψαν τη διακήρυξη του Καΐρου υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται για μια επιθετική ή εχθρική προς άλλα κράτη συμμαχία, αλλά για μια συμφωνία που στοχεύει σε διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναζητούνται νέες συνεργασίες, με την Κύπρο να αποτελεί διαχρονικό εταίρο με γειτονικές χώρες όπως το ισραήλ, επομένως μπορεί να διαδραματίσει και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ.

 

Δειτε Επισης

Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»