Συζήτηση περί bad bank
09:27 - 29 Απριλίου 2015
Την εκτίμηση πως άρχισαν να διαφαίνονται προοπτικές για ιδιωτική χρηματοδότηση ενός σχήματος που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του Συνεδρίου οικονομίας που διοργάνωσε η ΟΕΒ.
Απαντώντας σε εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλου ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» (Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων), ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί χρήσιμο ένα τέτοιο όχημα για τη διαχείριση του μεγάλου ύψους των προβληματικών δανείων, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχήματος.
«Δεν είναι η Τρόικα που αποφασίζει τι θα μετρήσει στο δημόσιο χρέος αλλά σίγουρα η χρηματοδότησή του με δημόσιο χρήμα, δηλαδή οι φορολογούμενοι να αναλάβουν αυτό το βάρος, δεν είναι εύκολη απόφαση, διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιωτική χρηματοδότηση. Είναι μια προοπτική που πρέπει να εξεταστεί και ίσως να αρχίσουν να διαμορφώνονται προοπτικές για εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχήμα», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης κατά του κράτους και των θεσμών, για να σημειώσει πως ο ίδιος επιθυμεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο και αναφέρθηκε στην «υπεύθυνη πλειοψηφία» που καταγράφηκε στη Βουλή με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ τον οποίο ευχαρίστησε για τη στάση του και των βουλευτών του κόμματος που μαζί με άλλους συνέβαλαν στη δημιουργία «μιας υπεύθυνης πλειοψηφίας» και πρόσθεσε χαριτολογώντας «Μην ανησυχείτε δεν αναμένω να ανταποδώσετε την φιλοφρόνηση, απλώς συνεχίστε να ψηφίζετε υπεύθυνα και κατά τα άλλα να μιλάτε ελεύθερα».
Γιωρκάτζη: Απεκόπησαν οι πολύ στενοί δεσμοί με την Ελλάδα
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον κίνδυνο από την Ελλάδα, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε πως «εξαιτίας μέτρων που λήφθηκαν που μπορεί να ήταν επώδυνα απεκόπησαν εκείνοι οι πολύ στενοί δεσμοί που υπήρχαν με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον ελλαδικό χώρο».
«Έχουμε τέσσερις ελλαδικές τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο και θέλω να σας πω ότι η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις από τυχόν ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα».
Εξάλλου η κ. Γιωρκάτζη προανήγγειλε ότι λόγω πρόσφατων διαφοροποιήσεων, η ΚΤΚ θα διαφοροποιήσει «οριακά» τις προβλέψεις της για το 2015, για το οποίο προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.
Λέγοντας ότι οι νέες προβλέψεις της ΚΤΚ θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο, η κ. Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο οι όποιες προβλέψεις χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστη ψηλή αβεβαιότητα κυρίως λόγω των γεωοπολιτικών εξελίξεων.
Είπε επίσης ότι δύο τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν συνολικά €700 εκ. μέσω των στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,15%, που μπορούν να διοχετευθούν σε παραχώρηση πίστωσης στις επιχειρήσεις.
Η κ. Γιωρκάτζη είπε πως οι τράπεζες, μετά την επιτυχία των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, θα αρχίσουν να στηρίζουν την οικονομία με παροχή δανεισμού.
Όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, σημείωσε ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΚΤΚ θα αρχίσει να διαφαίνεται στα επιτόκια δανεισμού στους επόμενους μήνες.
Παπαδόπουλος: Επαναδιαπραγμάτευση πτυχών του μνημονίου
Στις δικές του τοποθετήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας «κακής τράπεζας» στην Κύπρο για διαχείριση των προβληματικών δανείων.
«Οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε οργανισμούς είσπραξης χρέους και πρέπει να μετατραπούν ξανά σε τράπεζες. Πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα», είπε.
Ζήτησε τη δημιουργία «κακής τράπεζας» με το κόστος της διαχείρισης να επιμερίζεται μεταξύ του κράτους και των τραπεζών στο πρότυπο της Ιρλανδίας, χωρίς το κόστος χρηματοδότησης των προβληματικών δανείων να προσμετρά στο δημόσιο χρέος, όπως είπε. «Με αυτό τον τρόπο θα συγκρατηθούν οι μαζικές εκποιήσεις. Αυτό υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο του μνημονίου», είπε.
Όπως είπε, αυτή είναι ίσως μια πρόταση που μπορούμε να επανεξετάσουμε. «Υπάρχουν προβλήματα το κατανοώ αλλά αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν. Θα διαπιστώσουμε ότι οι εκποιήσεις δεν θα πετύχουν το στόχο τους και θα διαπιστώσουμε ότι οι ζημιές θα μεγαλώσουν και θα πάμε στο σχέδιο Γ που είναι οι μαζικές πωλήσεις δανείων σε επενδυτικά ταμεία», κατέληξε.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης ζήτησε όπως καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αναφορικά με το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας. “Αφού έχουμε το μοντέλο πρέπει να στοχεύσουμε στις συγκεκριμένες χώρες. Θα πρέπει εκ βάθρων να δούμε πώς μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματα με σωστό σχεδιασμό και συγκεκριμένες δράσεις», είπε.
Τάχθηκε επίσης υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος μεταρρύθμισης, λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρούμε ότι είναι εκ ων ον ουκ άνευ και πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα με τον πλέον αποδοτικό και ορθό τρόπο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ