Powered by

Σοβαρή υστέρηση κερδών για τον κολοσσό της Total

Η γαλλική πετρελαϊκή Total SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου, υποχώρησαν 20% στα 2,66 δισ. δολάρια από τα 3,34 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς η ισχυρότερη παραγωγή στη διάρκεια της δεκαετίας, άμβλυνε τις επιδράσεις από την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών.

Εάν αφαιρεθούν οι επιδράσεις από τα αποθέματα και άλλα έκτακτα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,6 δισ. δολάρια από τα 3,33 δισ. δολάρια. Σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,13 δισ. δολάρια από τα 1,46 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet, ανέμεναν προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 2,14 δισ. δολάρια.

«Η Total εμφανίζει ως εκ τούτου ανθεκτικότητα και κερδίζει από το μοντέλο της», ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne.

Αφού εμφάνισε ζημιές 5,66 δισ. δολάρια στο δ΄τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η Total έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης για να χαμηλώσει το κόστος εξαγωγής κάτω της τιμής της αγοράς, κάτι που περιλαμβάνει μείωση των επενδύσεων, πώληση assets και αύξηση της παραγωγής. Η εταιρεία επωφελείται από το γεγονός ότι πολλά από τα επιθετικά επενδυτικά projects της, που διεξήχθησαν όταν οι τιμές πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλότερα, πρόκειται να ξεκινήσουν να αντλούν πετρέλαιο και αέριο από το έδαφος.

Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του έτους, η Total αύξησε την παραγωγή κατά 10% στ α2,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, στην ισχυρότερη αύξηση της δεκαετίας. Η εταιρεία το απέδωσε αυτό στην έναρξη διαφόρων projects στην Βόρεια Θάλασσα και στη Νιγηρία, σε μια αύξηση της παραγωγής στην Αγκόλα και στην πρόσφατη συνεργασία που υπεγράφη με το Αμπού Ντάμπι.

Η πετρελαϊκή εταιρεία επίσης επωφελήθηκε από μια βελτίωση των συνθηκών της αγοράς διύλισης πετρέλαιο, που ενίσχυσε τα λειτουργικά έσοδα από  τη διύλιση και τα πετροχημικά, στα 1,1 δισ. δολάρια από τα 346 εκατ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Η βελτιωμένη κερδοφορία από τη διύλιση πετρελαίου που καταγράφθηκε στο τρίμηνο, ήταν έκτακτη, δήλωσε η Total, καθώς τα περιθώρια διύλισης έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν. Δεδομένων των προοπτικών διύλισης, η Total στις αρχές του μήνα αποκάλυψε τα σχέδιά της να μειώσει το κόστος σε περιθώριο διύλισης 20 δολάρια τον τόνο, μέχρι το 2017.

Η κερδοφορία στο α΄ τρίμηνο δέχθηκε ώθηση από τα κεφαλαιακά κέρδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που προκύπτουν από την πώληση assets όπως η μονάδα πετροχημικών δραστηριοτήτων Bostik, και μειοψηφία ποσοστά συμμετοχής στα πετρελαϊκά πεδία της Νιγηρίας.

Η εταιρεία υποχρεώθηκε επίσης να απομειώσει 659 εκατ. δολάρια της αξίας των assets στη Λιβύη, λόγω της επίδρασης της βίας στην χώρα, και 93 εκατ. δολάρια των assets της στην Υεμένη, όπου η πολιτική αστάθεια προσφάτως επιδεινώθηκε.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου