Πάιλς: Έρχονται ανακατάταξεις στις ασφαλιστικές εταιρείες

Σαν αθλητή που τρέχει σε μαραθώνιο χαρακτήρισε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Μπέρτ Πάιλς την οικονομία της Κύπρου. "Βλέπουμε το τέλος αλλά δεν αρκεί να το δεις. Θα πρέπει να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού", ανέφερε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Πάιλς τόνισε ότι υπάρχουν σκόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. "Εάν σε πέντε χρόνια παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο τότε θα έχουμε πρόβλημα. Επίσης κάποιες διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο αποδοτικές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει οι πελάτες να φέρνουν financial statements, cash flows και άλλα χαρτιά προκιμένου να γίνουν σωστές αναδιαρθρώσεις. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αν και χρονοβόρες", σημείωσε. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε το επίπεδο των ΜΕΔ ως πρόβλημα της χώρας κι όχι μόνο των τραπεζών. "Τα ΜΕΔ αντιστοιχούν δύο φορές στο AEΠ της Κύπρου. Εάν από την οικονομία παν τόσα λεφτά στα ΜΕΔ, τότε θα στεγνώσει η οικονομία και θα γίνει πρόβλημα της χώρας".

Για την αποφυγή των φαινομένων διαφθοράς, ο κ. Πάιλς επε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική θέληση και καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. "Το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης στην Κύπρο είναι χαμηλό και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να συναγωνιστούμε με επιχειρήσεις του εξωτερικού και όχι μεταξύ μας μόνο".

Επίσης, ανέφερε ότι πιστεύει στις δυνατότητες του mobile payment. "Στο Μεξικό εάν σου χρωστά κάποιος λεφτά σου στέλλει λεφτά στο κινητό για να τα χρησιμοποιήσεις σε sms για παράδειγμα".

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να πωλούνται assets της τράπεζας. "Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η πώληση σε κάποιον οργανισμό εάν δεν είναι οργανισμός εγγεγραμμένος και εποπτευόμενος από την Κύπρο. Αυτή η νομοθεσία είναι εναντίον στην ευρωπαική νομοθεσία. Θέλω επίσης να πουλώ και σε άλλους οργανισμούς που δεν είναι τράπεζες πχ funds. Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν", ανέφερε. 

Αναφορικά με τον ασφαλιστικό κλάδο, παρατήρησε ότι η αγορά είναι τεμαχισμένη. "Δεν αντέχει τόσους παίκτες η κυπριακή αγορά. Η Solvency II θα αναφέρει ανακατατάξεις στον κλάδο και δεν θα μπορέσουν οι μικροί να επιβιώσουν. Δεν ξέρω επίσης αν μπορούν οι τράπεζες να διατηρήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε όλη την Ευρώπη είναι ξεχωριστές οντότητες". Κατέληξε επίσης ότι η τεχνολογία θα κάνει τη διαφορά σε αυτό τον κλάδο και θα φέρει διαφορετικα μοντέλα από ότι οι agents. 

Σχετικά με ενδεχόμενο grexit ανέφερε ότι αυτό που τον αγχώνει πιο πολύ είναι η αλλαγή στην ψυχολογία του κόσμου. "Θα επανέλθουμε σε επίπεδα 2013 κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό", επεσήμανε. 

Δειτε Επισης

Σε 1,5% αυξάνει η ΚΤΚ το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας για τράπεζες
Τα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών στο εννεάμηνο του 2024-Πόσα τα καθαρά επιτοκιακά τους έσοδα
Κάτω από 6% το ποσοστό της CarVal στην Τράπεζα Κύπρου-Νέα πώληση μετοχών από την μεγαλομέτοχο
CISCO: Κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2024
Διερεύνηση τυχόν καταχρηστικών όρων σε καταναλωτικά δάνεια-Η σύσταση του Συνδέσμου Καταναλωτών
Β. Γεωργιάδου: Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα που έπρεπε να έχει το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ
Διευρυμένα οφέλη και σταθερό επιτόκιο με το νέο στεγαστικό δάνειο της Ελληνικής Τράπεζας
Έρχονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ-Φθηνότερο χρήμα στην οικονομία, ανάσα για δανειολήπτες
Σημαντική μείωση στην αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2024-Πόσες εκδόθηκαν
Σφράγισαν το deal οι μέτοχοι της Demetra...Ομόφωνο «ναι» για πώληση στην Eurobank του 21,3% της εταιρείας στην Ελληνική