Powered by

Με επιτυχία η έξοδος στις αγορές

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δεύτερη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Αντλήθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά ομολόγων 7ετούς διάρκειας, με ονομαστικό επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και ενίσχυση της ρευστότητας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "η Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση B3/B+/B-/BL (stable/positive/positive/stable) από τους Οίκους Moody's/S&P/Fitch/DBRS έχει εκδόσει σήμερα νέο ομόλογο αναφοράς ύψους €1 δις με ημερομηνία λήξης την 6η Μαΐου 2022.  Το ονομαστικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3.875% με τιμή πώλησης 99.250, δηλαδή με περιθώριο +367 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς ‘mid-swap’ και +404.2 μονάδες βάσεως  πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 2022 (2% Jan-2022 DBR).   Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4%. Ημερομηνία έκδοσης 6 Μαΐου 2015.  Οι τράπεζες BARCLAYS, HSBC, MORGAN STANLEY και SG CIB ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης". 

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 5 το απόγευμα ενώ η προσφορά άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κύπρος βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές στις 18 Ιουνίου 2014, με 5ετές ομόλογο 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,75% και απόδοση 4,85%.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως το αποτέλεσμα της έκδοσης νέου κυπριακού ομολόγου στις αγορές θα επιβεβαιώσει τις θετικές προοπτικές που έχουν να αρχίσει να διαμορφώνονται για την Κύπρο. 

«Ευελπιστώ πως θα είναι ένα αποτέλεσμα που να επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται για την Κύπρο στη διεθνή οικονομική κοινότητα. Να επιβεβαιώνει την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της οικονομίας που είναι το απαραίτητο συστατικό και προϋπόθεση για τη ανάκαμψη,” σημείωσε.

Ως πράξη επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης ήταν και η απόφαση που λάβαμε με τη ΚΤΚ για άρση όλων των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»