Powered by

Eξόφληση ακριβού δανεισμού με το 1 δισ. ευρώ

Η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά την άντληση €1 δισ με την έκδοση 7ετους ομολόγου στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η άντληση του €1 δισ θα επιτρέψει στο ΥΠΟΙΚ να εξοφλήσει παλαιότερο, ακριβότερο και βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερες δαπάνες για πληρωμή τόκων, αλλά και εισροή ρευστότητας στην κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά το διπλάσιο, ενώ το επιτόκιο ήταν της τάξης του 3,875% και η απόδοση 4%.

«Θεωρώ πως είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, είναι μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πως οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία είναι θετικές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Αυτή η εξέλιξη σε συνάρτηση με άλλες θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, όπως ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ψήφιση του νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν για καιρό στη Βουλή δημιουργούν ακριβώς τις προοπτικές μιας νέας ώθησης της κυπριακής οικονομίας για έξοδο της τελικά από τη ύφεση».

Ερωτηθείς πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που αντλήθηκαν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο βασικός σκοπός είναι ακριβώς η εξόφληση ακριβότερου εσωτερικού δανεισμού.

«Και συνεπώς θα υπάρξει μια άμεση εξοικονόμηση για το κράτος στη μορφή λιγότερων τόκων που πρέπει να πληρώσουμε, ενώ ταυτόχρονα η εξόφληση εσωτερικού δανεισμού με νέο εξωτερικό δανεισμό αποτελεί και μια άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως πως δανεισμός του οποίου η λήξη ήταν βραχυπρόθεσμη τώρα θα αντικατασταθεί με νέο μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Θα χρειαστούμε λιγότερα χρήματα από το ΕΜΣ και ΔΝΤ

Ερωτηθείς για την εκτίμηση του οίκου Fitch ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιήσει όλο το ποσό που απομένει από το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι γεγονός ότι οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την επίσημη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερος» για δύο λόγους.

Πρώτον, όπως είπε, επειδή οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάστηκαν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη, αφού είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν καταφέρει να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια και δεύτερον διότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμό έχουν περιοριστεί.

«Και αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να φορτώσουμε ένα επιπρόσθετο βάρος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις του τόπου υπό τη μορφή αυξημένου χρέους το οποίο σε διαφορετική επίπτωση θα ήταν αναγκαίο», συνέχισε.

Σε ερώτηση αν στην επόμενη έξοδο η Κύπρος «θα διώξει» την Τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος δεν υιοθετεί «λεκτικές αναφορές τύπου θα τη διώξουμε».

«Αλλά προτιμώ με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι με βερμπαλισμούς να δημιουργήσουμε πράγματι τελικά τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τελικά στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις που σήμερα ή μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να είναι αναγκαίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η επάνοδος στις αγορές, βοηθά τη στήριξη της ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει όταν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της οικονομίας μας.

Δεν μπορεί, είπε, «μια οικονομία να ανακάμψει αλλά και οι νέες επενδύσεις να ενθαρρυνθούν όταν η οικονομία παραμένει υποβαθμισμένη και δεν μπορεί καν η ίδια να καλύψει τις ανάγκες από τις αγορές. Βεβαίως θα έχει και μια θετική αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία το γεγονός πως η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία μας συνολικά βελτιώνεται και αποκαθίσταται.

Χειροπιαστά αποτελέσματα στους δανειστές

Ερωτηθείς τέλος για την αξιολόγηση από τους δανειστές, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θεωρούμε πως έχουμε συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα προόδου τα οποία μπορούμε να παρουσιάσουμε στους δανειστές μας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προωθούμε μια πολιτική μεταρρύθμιση και εξυγίανσης, ασχέτως μνημονιακών υποχρεώσεων επειδή ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτές οι κινήσεις εξυγίανσης ούτως ή άλλως ήταν κινήσεις τις οποίες η οικονομία μας είχε και έχει ανάγκη. Για τους επόμενους λίγους μήνες που θα εξακολουθήσουμε όμως να παραμένουμε σε πρόγραμμα θεωρούμε πως μπορούμε να τεκμηριώσουμε την ικανοποιητική αυτή πρόοδο», κατέληξε στις δηλώσεις του, που έγιναν στο περιθώριο συνεδρίου για την οικονομία που διοργάνωσε η ΟΕΒ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»