Το τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Ανέκαθεν, η γη αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του κάθε κράτους. Η απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί για τον καθένα μας στόχο ζωής, το υπέρτατο αγαθό, ένα μέτρο πλούτου και εξουσίας στην κοινωνική ζωή του τόπου που μπορεί κάποιος ν’ αποκτήσει με το φορολογητέο του εισόδημα. Είναι λογικό λοιπόν και συμφωνώ απόλυτα ότι η ακίνητη ιδιοκτησία πρέπει να συνεισφέρει μέσω φορολογίας στο κράτος, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται και να επωφελείται δημιουργώντας υπεραξία από υποδομές και άλλες υπηρεσίες, που προσφέρονται από το δημόσιο.

Στην Κύπρο, η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος για το κράτος αφού φορολογείται με επτά διαφορετικές φορολογίες απ’ ευθείας από το κράτος και με τουλάχιστον άλλες δύο από τις δημοτικές αρχές. Ειδικότερα, από το 2011 και μετά έχει παρατηρηθεί μια υπέρμετρη αύξηση στο φόρο της ακίνητης ιδιοκτησίας, που από το 2013 και μετά το 2014, έχει σχεδόν εννεαπλασιαστεί: από 12,3 εκ. ευρώ το 2011 σε 23,5 εκ. ευρώ το 2012, σε 100 εκ. ευρώ το 2013 και σε 105 εκ. ευρώ το 2014.

Ελπίζουμε ότι το 2015 δεν θα τριτώσει το κακό με επανάληψη τη δυσβάσταχτη φορολογία που επιβλήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αντιλαμβάνομαι ότι, με βάση το Άρθρο 3.8 του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που διέπει την ακίνητη ιδιοκτησία έτσι ώστε η φορολογία να είναι λογική, δίκαιη, ανταποδοτική, να μην περιέχει στρεβλώσεις, να διασφαλίζει την επιτυχία της εφαρμογής της και κατ’ επέκταση τη ζητούμενη ετήσια εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.


Σίγουρα και μετά την επανεκτίμηση των αξιών των ακινήτων με βάση τις αξίες της 1/1/2013, θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα έτσι να υπάρξει μια πιο λογική φορολογική πολιτική η οποία να είναι αντιπροσωπευτική των υπηρεσιών που παρέχονται με βάση την πραγματική αξία της ιδιοκτησίας.

Αυτό θα επιτευχθεί με την απλοποίηση και εκσυγχρονισμό των φορολογιών/ τελών/δικαιωμάτων που διέπουν την ακίνητη ιδιοκτησία στη βάση των ακόλουθων σταδίων:

Α. Φορολογία που αφορά την Απόκτηση/Αγορά Ακινήτου
Β. Φορολογία που αφορά τη Χρήση/Κατοχή Ακινήτου
Γ. Φορολογία που αφορά την Πώληση/Αποξένωση Ακινήτου

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;