Άλλη μια εβδομάδα επαφών Ελλάδας-θεσμών
17:04 - 27 Απριλίου 2015
Με στόχο την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές, ιδίως μετά το κατά κοινή παραδοχή αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας στη Λετονία, αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στο κλιμάκιο των Βρυξελλών.
Η Αθήνα επικεντρώνει και εντείνει τις προσπάθειές της τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, τη στιγμή που ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη διατυπώνονται ανοικτά πλέον ανησυχίες για «την σοβαρή έλλειψη ρευστότητας» και την πολιτική αβεβαιότητα που, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο χρηματιστηριακός και επενδυτικός σύμβουλος Τάκης Ζαμάνης, «δεν αφήνουν την οικονομία να πάρει μπρος και να αρχίσει να αναπνέει κανονικά».
«Κανείς επίσης, δεν αμφιβάλλει ότι τα χρονικά περιθώρια, όχι μόνο έχουν στερέψει, αλλά ότι εάν δεν υπάρχει έστω ένδειξη συμφωνίας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η κατάσταση πλέον γίνεται δραματική», είπε στο ΚΥΠΕ από τους θεωρούμενους μετριοπαθείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμεί να τηρηθεί επί του παρόντος η ανωνυμία του.
Παρόμοια φράση, ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι παραπάνω από δραματική», αποδίδεται από δύο γερμανικές εφημερίδες σήμερα, την Die Welt και την Die Zeit, σε Ευρωπαίο διπλωμάτη.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες, Κυριακή, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ «έγινε σε θετικό κλίμα και αποφασίστηκε οι δύο ηγέτες να είναι σε «ανοιχτή γραμμή» το προσεχές διάστημα και όλο το διάστημα που διαρκεί η διαπραγμάτευση».
Όπως αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση του ΚΥΠΕ για το τί γράφει ο σημερινός γερμανικός Τύπος για την επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στον τίτλο της ότι : "Ο Τσίπρας παρακαλεί την Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο", και διατυπώνει εν συνεχεία το ερώτημα : "Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;".
Εξάλλου, σε άρθρο του στο κομματικό όργανο της κυβέρνησης, την «Αυγή», ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, προειδοποιεί ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να καλύπτει επ` αόριστον τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου με μεταθέσεις πληρωμών και την εντατικοποίηση εσόδων, αλλά μπορεί να υποχρεωθεί να πάρει από μόνη της μέτρα που έως τώρα προσπαθεί να αποφύγει».
Η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ανέλαβε πάλι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Ο κ. Χουλιαράκης, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα φέρεται να χαίρει τις εκτίμησης των δανειστών σε αντίθεση με το Νίκο Θεοχαράκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και «δεξί χέρι» του κ. Βαρουφάκη, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί κατ΄ιδίαν, στο πλαίσιο του Brussels Group, με εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα, όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στον νέο διαπραγματευτικό κύκλο είναι οι νέες προτάσεις όπως «η χρονική μετάθεση των προεκλογικών εξαγγελιών για τα εργασιακά, το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, η επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία και η υπαναχώρηση από την εκφρασμένη θέση τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πάνε στη στήριξη του ασφαλιστικού, με πιθανότερο ενδεχόμενο ένα μέρος τους να πηγαίνει απευθείας και στην αποπληρωμή του χρέους».
Τα θέματα αυτά, καθώς και όσα συνέβησαν την Παρασκευή στη Λετονία, συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ