Αναστασιάδης: Όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων
12:04 - 27 Απριλίου 2015
Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων, έδωσε τη Δευτέρα (27/4) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια λελογισμένη αύξηση των κρατικών λειτουργικών δαπανών, περιλαμβανομένου και του κρατικού μισθολογίου.
Μιλώντας από το βήμα του 52ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνησή του απέφυγε την λήψη επώδυνων μέτρων λιτότητας με μειώσεις μισθών και συντάξεων, πέραν της μείωσης του 0,2% που αποδέχτηκαν εθελοντικά η δημόσια υπηρεσία και οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους 1.800 ωρομίσθιοι και 650 εκπαιδευτικοί.
«Παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το αντίθετο από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή συνεχείς αποκοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων ωφελημάτων και ούτω καθεξής, αυτή τη συνετή πολιτική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και στον μέλλον και είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και του κρατικού μισθολογίου θα πρέπει στο μέλλον να γίνονται λελογισμένα και στα πλαίσια των ικανοτήτων της οικονομίας», τόνισε.
«Γιατί εμείς», πρόσθεσε, «είμαστε αποφασισμένοι να μην προβούμε ούτε και στο μέλλον σε αύξηση των όποιων φορολογικών βαρών αλλά ούτε και να καταφύγουμε στην εύκολη λύση της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Αυτή η πολιτική πρέπει - και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο - θα ακολουθηθεί και στο μέλλον».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόοδο της οικονομίας δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον.
«Η οικονομία μας καταγράφει μια συνεχή και αξιοσημείωτη πρόοδο. Μια ταχεία διόρθωση αν αναλογιστούμε το βάθος της κρίσης, αλλά και αν συγκρίνουμε την πορεία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν παρόμοια ή και μικρότερης εμβέλειας προβλήματα», είπε.
Υπενθύμισε την πρόσφατη άρση των τελευταίων περιορισμών, την ψήφιση νόμου για την αφερεγγυότητα, τις αναβαθμίσεις που ακολούθησαν, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, τα οποία – όπως σημείωσε - “μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».
«Μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση των οποίων θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει σε μια πραγματική τροχιά ανάπτυξης που θα διαρκέσει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά υπό την κηδεμονία τρίτων», τόνισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματός του, τονίζοντας ότι «είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν θύματα ενός εν πολλοίς αναχρονιστικού συστήματος δημόσιας διοίκησης το οποίο δεν τους επιτρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δυναμική τους».
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή του θεσμού της κινητικότητας, αντί απλά της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, «με τρόπο που θα δίνει την ευχέρεια στους εργαζόμενους να επιλέγουν το τμήμα στο οποίο επιθυμούν να υπηρετήσουν ή να μεταταχθούν και είναι το δικό μας πρόγραμμα που μιλά για ένα σύστημα προαγωγών, στο οποίο θα εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα προάγονται οι άριστοι από το όλο εύρος της δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κομματικές ταυτότητες».
Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους ότι καμία μεταρρύθμιση από τις πολλές που θέλουμε να εφαρμόσουμε στο επόμενο διάστημα δεν θα γίνει χωρίς να προηγηθεί ο θεσμοθετημένος διάλογος με τους εργαζομένους, είτε αυτή αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, είτε της υγείας είτε της στενής δημόσιας υπηρεσίας.
Τόνισε πως η μεταρρύθμιση του κράτους και η προσπάθεια μια νέας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης με πιο αναπτυξιακή χροιά δεν περιλαμβάνουν αποκλειστικά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
«Σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα προκύψει και η ανάγκη για την αναδιάρθρωση τμημάτων του δημοσίου αλλά και ημικρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής ή και μεταφοράς ρόλων ή αρμοδιοτήτων», είπε.
Χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια δύσκολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή η μεταρρύθμιση «αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας για να δημιουργήσουμε τη νέα αναπτυξιακή Κύπρο» και ζήτησε από τη δημόσια υπηρεσία να αποτελέσει συνοδοιπόρο της όλης προσπάθειας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ