Μπορεί η Κύπρος να καταστεί γίγαντας καινοτομίας;

Η ιστορία του Δαβίδ και Γολιάθ είναι καλά γνωστή. Παρά τα μεγέθη, ο μικρόσωμος Δαβίδ κέρδισε τον τρομερό Γολιάθ και έτσι δεν έχασε την ζωή του. Αυτό όμως που ουσιαστικά βοήθησε τον Δαβίδ στην πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του, δεν ήταν η πέτρα που με δύναμη έριξε στον αντίπαλό του, αλλά η εμπιστοσύνη που έδειξε στην καινοτόμα στρατηγική. Έτσι, με την πρωτότυπη ιδέα του να εκτοξεύσει πέτρα , κατάφερε να εκμηδενίσει τη μυική δύναμη του Γολιάθ και να αντιστρέψει τα προγνωστικά.

Σήμερα, ο τόπος μας έχει πολλά να διδαχθεί από την βιβλική αυτή ιστορία. Στο μεταβαλλόμενο και ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος, έχει άλλα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που εάν τα εμπιστευτεί και τα αξιοποιήσει ορθά, έχει την προοπτική να καταστεί γίγαντας καινοτομίας και τεχνολογίας.

Η 26η Απριλίου, που εορτάζεται διεθνώς ως η μέρα πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων, είναι μια αφορμή για να προβληματιστούμε για το πώς μπορεί η Κύπρος να αποτελέσει πόλο έλξης τεχνολογικών γιγάντων και διεθνών startup εταιρειών καινοτομίας.  

Άλλωστε όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν να βρίσκονται σε όμορφες τοποθεσίες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν εργασία με διασκέδαση  και ταυτόχρονα να είναι σε περιοχές που τους παρέχουν  ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα. Όλες αυτές τις προϋποθέσεις τις υπερκαλύπτει η Κύπρος.

Επίσης, το πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του τόπου μας, το οποίο προβλέπει ανάμεσα στα άλλα 80% φοροαπαλλαγή για κάθε εισόδημα προέρχεται από την εκμετάλλευση των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων, μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα του τόπου μας να καταστεί ηγεμονική δύναμη καινοτομίας και εξέλιξης.

Δεν είναι , επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι ο τόπος μας, παρά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, βιώνει μια αλματώδη αύξηση στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καινοτομία, τις εφαρμογές έξυπνων κινητών και την ανάπτυξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εφευρέτες και επιχειρηματικά μυαλά διαφόρων ηλικιών, τολμούν και επενδύουν στην παραγωγή νέων προϊόντων που δίδουν πρωτότυπες λύσεις και υπηρεσίες.

Στο αβέβαιο περιβάλλον της περιοχής μας, η Κύπρος έχει τις προοπτικές και τη δυναμική να καταστεί αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας των γειτονικών χωρών και βάση για επιχειρηματική δράση, ανάπτυξη και καινοτομία. Αρκεί να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και την πεπατημένη. Να αλλάξει κατεύθυνση και να επενδύσει στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Η παγκόσμια μέρα πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων είναι μια γιορτή δημιουργίας. Αποτελεί, όμως, και την αφορμή να προβληματιστούμε για τον τόπο μας, τις προοπτικές που έχει και για πως μπορούμε να φτάσουμε εκεί που μπορούμε!

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;