Κομβικής σημασίας συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
09:52 - 23 Απριλίου 2015
Τα ταμεία αδειάζουν, οι υπουργοί κάνουν αγωνιώδεις προειδοποιήσεις (π.χ Σταθάκης), άλλοι φαίνεται να τα έχουν και κυριολεκτικώς χαμένα ( βλ. Μάρδας), τα διαθέσιμα "σαρώνονται" ακόμη και από ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) και ο "γόρδιος" δεσμός είναι πλέον οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά, ήτοι την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που αποτελεί για την Κυβέρνηση, το απόλυτο "ταμπού". Mε αυτή την εισαγωγή η ελληνική ιστοσελίδα capital.gr περιγράφει την χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Ώρα μηδέν
Διέξοδος στο αδιέξοδο θα επιχειρηθεί να αναζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, από όπου το Μαξίμου δεν περιμένει μόνον να δοθεί μια "ώθηση" στις διαπραγματεύσεις αλλά να ξεκαθαριστεί από πλευράς Βερολίνου, εάν τελικώς οι δανειστές δεν απαιτούν μόνον μέτρα για να βγαίνουν τα νούμερα αλλά και την απόλυτη παράδοση (όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί συνομιλητές του Έλληνα Πρωθυπουργού) της νέας Κυβέρνησης στον ρυθμό των μνημονιακών πολιτικών.
Οι απαιτήσεις των εταίρων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, φέρονται να είναι η βασική αιτία που οι διαβουλεύσεις πηγαίνουν πότε σημειωτόν και πότε κάνουν ακόμη και βήματα πίσω, αντί της επιδιωκόμενης προόδου για την οποία ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είναι στρατηγική επιλογή του, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις αρχές του επόμενου μηνός.
Επιλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να αναζητήσει πολιτική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης σταθμίζοντας εάν τελικώς η κα. Μέρκελ επιθυμεί όντως την επίτευξη συμφωνίας ή θα λάβει αποστάσεις από τα αιτήματα του κ. Τσίπρα, παραπέμποντας στους "τεχνοκράτες" και στέλνοντας το -απευκταίο- για το Μαξίμου μήνυμα: "Ή όλα ή τίποτα".
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η ανησυχία αλλά και ο εκνευρισμός είναι έκδηλα, χωρίς ωστόσο να ομολογούν ότι το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας είναι συνθήκη ικανή να "σβήσει" όλες τις κυβερνητικές "κόκκινες" γραμμές.
Η κατάσταση της οικονομίας πάντως, έχει "βοηθήσει" να ξεθωριάσουν ήδη αρκετές. Και τούτου δοθέντος -κατά ορισμένους παροικούντες τω Μαξίμου- πρέπει να σεβαστεί η άλλη πλευρά τουλάχιστον ότι "μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που αποτελεί άλλωστε και σύμβολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθουνται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη".
Όπερ σημαίνει, το φύλλο συκής τούτο, πρέπει να παραμείνει στο "οπλοστάσιο" της νέας κυβέρνησης.
Εάν πάντως, ο Α. Τσίπρας λάβει το πολυπόθητο "νεύμα" από την Γερμανίδα καγκελάριο πως "αρκεί να βγαίνουν" τα νούμερα, τότε εκτιμάται πως ο δρόμος για την συμφωνία, θα ανοίξει νωρίτερα από τις 11 Μαίου, ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup, για να εκταμιευτούν πόροι για τη χώρα, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
ΠΗΓΗ: capital.gr