Powered by

Αργεντινή: Στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2001

Η Αργεντινή εξέδωσε την Τετάρτη (22/4) 9ετή ομόλογα ύψους 1,4 δις δολαρίων στην πρώτη επιστροφή της στις αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Η δημοπρασία έγινε με ομόλογα εγχώριου δικαίου σε ευρώ (ομόλογα BONAR) με άμεση πώληση, χωρίς αναδόχους, προκειμένου να παρακάμψει απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που μπλοκάρει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η διάθεση υπερκαλύφθηκε σχεδόν τρεις φορές, αφού το  ΥΠΟΙΚ της Αργεντινής έλαβε προσφορές για 1,9 δις από τα 0,5 δις που στόχευε αρχικά με μέση απόδοση 8,96%.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε παρά το ότι δύο μεγάλα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) της Νέας Υόρκης, το NML Capital και το Aurelius Capital Management, καθώς και μια άλλη μικρή μερίδα επενδυτών είχαν αποκλείσει την Αργεντινή από τις διεθνείς αγορές με απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει ολόκληρη την αξία των ομολόγων που κατείχαν πριν την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001. Τα ταμεία αυτά δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 100 δις δολαρίων όταν η χώρα χρεοκόπησε.

«Η πράξη αυτή έδειξε ότι δεν είναι αναγκαίο να υποθηκεύσεις το μέλλον της χώρας πληρώνοντας τα αρπακτικά ταμεία προκειμένου να εξασφαλίσεις δολάρια», δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αργεντινός Υπουργός Οικονομικών Άξελ Κίσιλοφ.

«Οι αναλυτές έλεγαν ότι `η αγορά` μας ζητούσε να πληρώσουμε 1,8 δις δολάρια στους γύπες, σε κάθε περίπτωση η αγορά έδωσε ένα καθαρό σήμα για το αντίθετο, δεν φοβάται τους γύπες», ανέφερε σε άλλο «τιτίβισμά» του ο Κίσιλοφ.

Πάντως η NML Capital υπέδειξε ότι μπορεί να ζητήσει δικαστική συνδρομή κατά της έκδοσης αυτής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000