ΣΥΚΑΔΕ: Τύπος και τσιγάρα αποκλειστικά στα περίπτερα

Ο ΣΥΚΑΔΕ τάσσεται υπέρ της δίκαιης και ισορροπημένης νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων. Αυτό ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Θεοδούλου.

Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως τα γενικά καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένα ωράρια σε καθημερινή βάση όχι όμως και τις Κυριακές, ενώ  προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, προτείνει όπως ο Τύπος και τα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα όπως καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα  για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. 

Ερ. Πώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΚΑΔΕ τους κανονισμούς που προτείνει η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων;

Οι κανονισμοί που προτείνει η Υπουργός εκφράζουν ό,τι και τα διατάγματα που εξέδιδε τα τελευταία δύο χρόνια. Η ψήφισή τους από τη Βουλή, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου για τις μεγάλες υπεραγορές. Πρέπει να πούμε ότι λόγω του φιλελευθεροποιημένου ωραρίου, τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν περισσότερα από 600 περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Με την έγκριση κανονισμών από τη Βουλή, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί η χρυσή τoμή που θα επιφέρει πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς και θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να συνυπάρξουν.

Ερ. Υπάρχει και η πεποίθηση στην αγορά ότι το σημαντικό θέμα δεν είναι τα ωράρια λειτουργίας αλλά ποια προϊόντα θα πουλά το κάθε είδος επιχείρησης. Πώς τοποθετήστε επί του συγκεκριμένου;

Η νομοθεσία του 2006 διαχωρίζει τα καταστήματα σε γενικά (με περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας αλλά όχι στα προϊόντα που πωλούν) και σε ειδικά (με διευρυμένα ωράρια λειτουργίας αλλά με περιορισμούς στα προϊόντα που μπορούν να πωλούν). Με τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου μέσω των διαταγμάτων η φιλοσοφία της νομοθεσίας έχει ανατραπεί εις βάρος των ειδικών καταστημάτων, αφού πλέον τα γενικά καταστήματα απολαμβάνουν διευρυμένα ωράριο ενώ τα ειδικά καταστήματα υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύληση της πίτας της αγοράς της Κυριακής στις υπεραγορές.

Ερ. Ποια θεωρείτε ως την πιο δίκαιη λύση για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του εμπορίου βάσει της εμπειρίας σας και βλέποντας το θέμα όσο πιο ουδέτερα γίνεται;

Είναι σημαντικό να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Μπορούν να υπάρχουν διευρυμένα ωράρια αλλά την Κυριακή έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους μικρομεσαίους είτε είναι περίπτερα είτε φούρνοι ή άλλες επιχειρήσεις οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να απορροφήσουν και επιπλέον προσωπικό. Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου δίνεται το πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν την Κυριακή, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το πλεονέκτημα των υπόλοιπων έξι ημερών με διευρυμένο ωράριο. Σε αντίθετη περίπτωση  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, μέσα από ένα μη ελεγχόμενο και μη ρυθμισμένο σύστημα λειτουργίας της αγοράς, το λιανικό εμπόριο να συγκεντρωθεί στα χέρια ενός πολύ μικρού αριθμού τεράστιων για το μέγεθος της κυπριακής αγοράς οργανισμών. Στόχος των υπεραγορών φαίνεται να είναι η εξαφάνιση των μικρών καταστημάτων και η συγκέντρωση ολόκληρης της αγοράς στα χέρια 4-5 μεγάλων παικτών του λιανικού εμπορίου. 

Ερ. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΣΥΚΑΔΕ για το ωράριο;

Ο ΣΥΚΑΔΕ τάσσεται υπέρ της δίκαιης και ισορροπημένης νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων. Θεωρούμε ότι τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να λειτουργούν με διευρυμένα ωράρια σε καθημερινή βάση όχι όμως και τις Κυριακές. Με τα διευρυμένα ωράρια -εκτός της Κυριακής- τα γενικά καταστήματα θα λειτουργούν 1340 περίπου ώρες ετησίως επιπλέον από ό,τι επέτρεπε ο Νόμος του 2006 ενώ παράλληλα θα προστατευθούν και οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί. Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των καταστημάτων μας και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, προτείνουμε ο Τύπος και τα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα (στα οποία υπάρχει αναγραφόμενη τιμή πώλησης) όπως καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα  για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. Εάν υιοθετηθούν τα πιο πάνω, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να επανέλθει η ισορροπία στο λιανικό εμπόριο και να προστατευθεί η ταυτότητα και η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας, οι οποίες πλήγηκαν περισσότερο από τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων.

Ερ. Γιατί όμως τάσσεστε εναντίον της πλήρους φιλελευθεροποίησης του ωραρίου;

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν περιορισμοί που αποτρέπουν τους λίγους να λειτουργούν με μονοπωλιακό καθεστώς. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το λιανικό εμπόριο να συγκεντρωθεί στα χέρια ενός πολύ μικρού αριθμού τεράστιων για το μέγεθος της κυπριακής αγοράς οργανισμών. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και για τους καταναλωτές.

Δειτε Επισης

Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
Νίκος Σαρρής: Νέα άλματα για την Εύρηκα, στρατηγικές συνεργασίες και εδραίωση στην ανατολική Ευρώπη
Ιταλία: Ζητά να επανεξεταστεί άμεσα η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ε.Ε.
Κέρδη €3,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο για την ΚΕΟ-Αυξημένος κατά 11,9% ο κύκλος εργασιών
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε ποια χώρα είναι περισσότερα από τα βενζινοκίνητα
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές
Όλυμπος: Εγκαινιάζει το εργοστάσιο στο Τσέρι και μπαίνει στη βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο
Μείωση τιμών σε 25 προϊόντα, αύξηση σε 18-Τι καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Τιμών
Tροποποίηση νόμου για ξένους επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα-Αίτημα ΠΑΣΥΛΕ
Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών χονδρικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του 2024