Γιατί φεύγει ο Χούρικαν

Οι προσωπικοί λόγοι που ο Τζον Χούρικαν επικαλείται για την αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου, αποτελούν τον κύριο και βασικό λόγο για τον οποίο εγκαταλείπει την Κύπρο. Μάλιστα, το InBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο κ. Χούρικαν επέμεινε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, σημείωση πως δεν αποχωρεί γιατί βρήκε σε άλλη τράπεζα εργασία. Η σημείωση δεν συμπεριλήφθηκε γιατί στην Τράπεζα Κύπρου θεωρούν ότι ο Χούρικαν θα βρει καινούργια επαγγελματική στέγη, πολύ πιθανόν εγγύτερα στην Ιρλανδία, κάτι που θα δημιουργήσει «περίεργους» συνειρμούς για τη σημερινή απόφασή του. Θέλοντας λοιπόν να προστατεύσουν τόσο τον ίδιο όσο και την Τράπεζα Κύπρου από τους ψίθυρους απέφυγαν την υποσημείωση που ζήτησε ο κ. Χούρικαν.

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο Τζον Χούρικαν πέρα από καριερίστας τραπεζίτης είναι και οικογενειάρχης και μάλιστα έχοντας δημιουργήσει τη δική του πολυμελή οικογένεια. Με τη σύζυγό του απέκτησε τέσσερα παιδιά (προέρχεται και ο ίδιος από οικογένεια έξι παιδιών!) τα οποία μάλιστα είναι μικρής ηλικίας, με τον μεγαλύτερο γιο να είναι μόλις 15 των.

Τις περισσότερες Παρασκευές παίρνει το αεροπλάνο για Λονδίνο κι έπειτα για Δουβλίνο, όπου διαμένει η οικογένειά του. Το ίδιο κάνει και σε κάθε αργία, προσπαθώντας να αξιοποιήσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για την οικογένειά του. Παρόλα αυτά κανένα Σαββατοκύριακο και καμία αργία δεν είναι αρκετά για τις απαιτήσεις ενός σπιτικού και δη μιας μεγάλης οικογένειας. Βάσει όσων αναφέρουν άτομα από το περιβάλλον του η απόσταση με την οικογένειά του έχει κουράσει ιδιαίτερα τον κ. Χούρικαν.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Απριλίου, ο Τζον Χούρικαν ανακοίνωσε στην Τράπεζα Κύπρου την απόφασή του για αποχώρηση περί τα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού. Το ΔΣ αναστατώθηκε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τζόζεφ Άκερμαν, επικοινώνησε με τον Τζον Χούρικαν. Τόνισε προς τον CEO της τράπεζας ότι είναι έτοιμος να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον κρατήσει στην Κύπρο, ακόμη και να ρυθμίσει –με κάποιον τρόπο- τη συχνότητα επαφής του κ. Χούρικαν με την οικογένειά του. Ο Τζον Χούρικαν επέμεινε στην απόφασή του, η οποία γνωστοποιήθηκε και το πρωινό της Τρίτης (21/4) στην εκτελεστική επιτροπή της Τράπεζας Κύπρου.

Η φθορά της Κύπρου
Οι πολιτικές παρεμβάσεις, σε προγενέστερο χρόνο και κυρίως όταν μεγαλομέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου ήταν οι Ρώσοι και άλλοι ξένοι κουρεμένοι καταθέτες, αποτελούν διαχρονικά μεγάλο αγκάθι της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας. Παράλληλα, σε πολλές περιστάσεις Βουλή και κυβέρνηση αποδείχθηκαν ανεπαρκείς έναντι προκλήσεων σε σχέση με την οικονομία, με βασικό χαρακτηριστικό την αναβλητικό στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελούν ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν για έναν σχεδόν χρόνο την επικαιρότητα. Τα συγκεκριμένα ζητήματα ανέβαλαν ακόμη και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της Κύπρου από την τρόικα και βεβαίως δίνουν κακή εντύπωση σε όσους πρόσφατα ασχολήθηκαν με την κυπριακή οικονομία και τις επιχειρήσεις. Αυτές οι καταστάσεις είναι που έχουν προκαλέσει κόπωση στον Τζον Χούρικαν, ο οποίος πάντως έχει μάθει τι εστί κυπριακή πολιτική σκηνή αλλά και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, έχοντας αναπτύξει μάλιστα ισχυρές άμυνες έναντι παρεμβάσεων.

Άτομα από το περιβάλλον υπογραμμίζουν ότι πολλές φορές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο χειρισμού σημαντικών θεμάτων από την κυπριακή πολιτεία, η οποία πολλές φορές οδήγησε σε απογοήτευσή του. Δεν αποτελεί τον σημαντικό λόγο για την αποχώρησή του, αλλά ως έναν ακόμη παράγοντα διαμόρφωσης της απόφασής του για παραίτηση.

Το επαγγελματικό του μέλλον
Δεν είναι γνωστό που θα συνεχίσει την καριέρα του ως τραπεζίτης ο Τζον Χούρικαν, ωστόσο, δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται ότι θα συνεχίσει την πορεία του σε κάποια βρετανική ή ιρλανδική τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση, μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στη γυναίκα και τα παιδιά του, ως «αποζημίωση» για την απουσία του λόγω των υποχρεώσεων του στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή το καλό όνομα που για χρόνια έχτισε σε Ιρλανδία και Βρετανία αποτελούν σημαντικά εφόδια στην προσπάθεια, που κάποια στιγμή θα κάνει, για εξεύρεση νέου σταθμού στην καριέρα του. Εξάλλου, η ηθικής υφής απόφασή του για αποχώρηση από την RBS σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που έφερε στην Τράπεζα Κύπρου αποτελούν σημαντικά σημεία στο βιογραφικό του Τζον Χούρικαν.

Αυστηρός, απαιτητικός
και αγαπητός στον κόσμο
της Τράπεζας Κύπρου

Ανοιγοντας τη συζήτηση για την αποχώρηση του Τζον Χούρικαν οι κουβέντες οδηγούνται και στη συμπεριφορά αλλά και στις σχέσεις που έχει ο CEO της τράπεζας με το ΔΣ, τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου.

Άτομα που εργάζονται στην Αγία Παρασκευή υπογραμμίζουν την σχεδόν αψεγάδιαστη, επαγγελματική συμπεριφορά του Τζον Χούρικαν. Τονίζουν ότι ο κ. Χούρικαν είναι εργασιομανής αλλά και λάτρης των διαδικασιών και της πλήρους γνώσης για καθετί αφορά τη λειτουργία της τράπεζας. Μάλιστα, πολλές φορές έχει εντυπωσιάσει άτομα με το πόσο σχολαστικός είναι με έγγραφα ή παρουσιάσεις ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα, σε σχέση με τα θέματα που έχει ένας CEO να χειριστεί. Χαρακτηρίζεται αυστηρός που κάνει συστάσεις χωρίς όμως να αναλώνει μεγάλο χρόνο σε άσκοπες συζητήσεις και μεγάλης διάρκειας παρατηρήσεις. Βλέπει ένα θέμα, το λύνει ή δίνει τη γραμμή που θεωρεί πως θα βοηθήσει και προχωρά παρακάτω, αναφέρουν ακόμη άτομα που συνεργάζονται με τον Τζον Χούρικαν.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει σχέση σεβασμού και εκτίμησης με τα μέλη του ΔΣ αλλά και τους πρώτης γραμμής managers της Τράπεζας Κύπρου. Έχοντας αυτά υπόψη αποκλείεται η αποχώρησή του λόγω εσωτερικών τριβών ή διαφωνιών επί σημαντικών ζητημάτων.  

Δειτε Επισης

Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Διεθνής αναγνώριση για Κύπρια γυναίκα ηγέτιδα
Ύστατο χαίρε στον άνθρωπο Ανδρέα Μισιέλη-Πρωτεργάτη της κυπριακής διαφήμισης
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Yiannis Michael διαπρέπει διεθνώς με την πρωτοποριακή μέθοδο RYL
Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ
Aπεβίωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Παπασολομώντος
Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Παγκόσμια διάκριση για τον Δρ. Μιχάλη Μαυροβουνιώτη του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΠΑΚ
Η Κύπρια φοιτήτρια Σοφία Τζιωρτζή νικήτρια του ICAEW Climate Essay Competition 2024
Σε βαρύ πένθος ο όμιλος εταιρειών Othon Ghalanos-Έφυγε από την ζωή ο Στέλιος Ο. Γαλανός