Η «μυστική» τριμερής που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη
07:19 - 21 Απριλίου 2015
Εξόχως σημαντική θα είναι η τριμερής διάσκεψη Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί 29 Απριλίου στη Λευκωσία, υπό τους αρχηγούς των κρατών, Νίκο Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Μάλιστα, το Προεδρικό Μέγαρο κράτησε όσο περισσότερο μπορούσε την ημερομηνία διεξαγωγής της κορυφαίας και καθοριστικής από πλευράς συμφωνιών και σημασίας συνόδου, θέλοντας να διαφυλάξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πολιτική σταθερότητα κυρίως όσον αφορά την Τουρκία.
Μάλιστα, από το Προεδρικό έπειτα από σχετικές ερωτήσεις το μήνυμα ήταν: «Για λόγους ασφάλειας δεν αποκαλύπτεται η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου». Το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Απριλίου, το γραφείο Τύπου του Προεδρικού γνωστοποίησε την ημερομηνία της διάσκεψης.
Η ατζέντα της συνόδου των τριών κρατών κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των τριών χωρών, οι οποίες από διαφορετική αφετηρία οραματίζονται πιο θετικές, οικονομικά, μέρες από τις σημερινές.
Τα κυπριακά αποθέματα και η αξιοποίηση της «Αφροδίτης»
Η Κύπρος βρίσκεται ακόμη σε διεργασίες προκειμένου να αξιοποιήσει τις όποιες διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει και αφορούν το τεμάχιο Αφροδίτη του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο σημερινός σχεδιασμός υπαγορεύει κατασκευή αγωγού προς την Αίγυπτο, εκεί όπου λειτουργούν τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου κι έπειτα στις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews η Κύπρος θα προχωρήσει, έπειτα από συνεννόηση με τη Noble, σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία του αγωγού, με τις εργασίες να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2016 με ορίζοντας ολοκλήρωσης δύο με τρία έτη.
Στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τον ομόλογό του, Σερίφ Ισμαήλ, θα έχουν επαφές, με σκοπό να πάνε ένα βήμα παραπέρα οι καταρχήν συζητήσεις για εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Οι δύο χώρες θα πρέπει πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού να οριστικοποιήσουν τα εμπορικά μέρη της συμφωνίας για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Κύπρο στην Αίγυπτο. Την ίδια ώρα πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, την ώρα μάλιστα που η συνεργασία με το Ισραήλ έχει «κολλήσει» λόγω αποφάσεων στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με τον ρόλο της Noble, των δικών τους κοιτασμάτων και της αξιοποίησής τους.
Η σχέση των τριών σε επίπεδο ΑΟΖ
Στη σύνοδο της Λευκωσίας πολιτικοί κύκλοι αναφέρονται σε συμφωνίες που θα διαμορφώσουν έναν ισχυρό, ενεργειακό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών. Αυτή τη στιγμή σε ισχύ βρίσκεται συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο. Η συμπερίληψη της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι θα επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές δυνητικών ερευνών και αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς από την ενεργειακή εξίσωση απουσιάζει η Τουρκία, η οποία μόλις πριν μερικές μέρες ανέστειλε τις έρευνες του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, σε κάθε ευκαιρία τα τρία μέρη που υπέγραψαν τη διακήρυξη του Καΐρου υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται για μια επιθετική ή εχθρική προς άλλα κράτη συμμαχία, αλλά για μια συμφωνία που στοχεύει σε διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.