Αναβλήθηκε η συνεδρία στη Θεσμών για FBME
14:22 - 21 Απριλίου 2015
Αναβλήθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως λόγω της μη παρουσίας του Γενικού Εισαγγελέα και της Προϊστάμενης της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων (ΜΟΚΑΣ), που είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν για συζήτηση των ενεργειών θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Federal Bank of the Middle East (FBME), οι οποίες ενδεχομένως να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον.
Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Δημήτρη Συλλούρη, αποφάσισε να ετοιμάσει γραπτό και εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο που θα στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα.
Πέραν του Γενικού Εισαγγελέα και της Προϊστάμενης της ΜΟΚΑΣ, προσκεκλημένοι στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα καθυστερήσει να παρευρεθεί, αλλά και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ανέμενε εκτός της Επιτροπής μέχρι να ενημερωθεί για την αναβολή της συνεδρίας. Προσκεκλημένα ήταν και τα μέλη αλλά και τα παραιτηθέντα μέλη της Αρχής Εξυγίανσης, εκ των οποίων παρευρέθηκαν συνολικά τρία άτομα.
“Δεν έγινε δυνατό να προχωρήσει η συζήτηση για την FBME διότι δεν παρευρέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και η Προϊστάμενη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων (ΜΟΚΑΣ) οι οποίοι θα έπρεπε να απαντήσουν τα βασικά ζητήματα και η Επιτροπή ύστερα από διαδικαστική συζήτηση κατέληξε ότι χωρίς την παρουσία αυτών των δύο αξιωματούχων δεν μπορεί να γίνει συζήτηση”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι θεωρεί πως τέτοιες προσεγγίσεις μειώνουν την καλή λειτουργία της Βουλής, προσθέτοντας ότι “η πρόθεση για τάχα οιωνοί δικαστικές διαδικασίες που κατά ισχυρισμό θα επηρεαστούν δεν είναι αγαθοί”.
“Είτε προσπαθείτε να μην γίνει ανάλογη έρευνα από τη Βουλή όπως έγινε και στο παρελθόν και ανάδειξη ζητήματος είτε φοβούμενοι μια πιθανή αποτυχία να φορτώσουν στη Βουλή αυτή τη νομική αποτυχία”, πρόσθεσε.
“Με βάση αυτά αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε γραπτό και εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο που θα στείλουμε στον Γενικό Εισαγγελέα”, ανέφερε και σημείωσε μετά την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα η Επιτροπή θα αποφασίσει πως θα χειριστεί περαιτέρω το θέμα.
Πρόσθεσε ότι επειδή είναι μεγάλα τα συμφέροντα και πολλές οι διαπλοκές, ανεξάρτητα τι θα μπορέσει να κάνει η Επιτροπή Θεσμών, θα προσπαθήσει να έρθει “σε επαφή με όλους τους πιθανούς εμπλεκόμενους, ιδιώτες και μη”.“Το θεωρώ υποχρέωση μου να έχω προσωπική αντίληψη των πραγμάτων, πέρα των δικαστικών και νομικών διαφορών”, σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι “όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η υπόθεση της FBME θέτει εν κινδύνω τον φορολογούμενο πολίτη σε αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ”. Ο κ. Κυπριανού ανέγνωσε απόσπασμα επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικήτρια της ΚΤ, στο οποίο ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι “η δημόσια συζήτηση του θέματος ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους” και σημειώνει: “Θεωρώ ότι ως κοινοβούλιο σας βαρύνει εξίσου η ευθύνη προστασίας των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Δημοκρατίας σε σχέση με τις εκκρεμούσες δικαστικές και διαιτητικές διαδικασίες”.
Αυτή η γραπτή δήλωση του ΓΕ, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, αφαιρεί οποιοδήποτε δικαίωμα από την Επιτροπή Θεσμών να συζητήσει δημόσια το θέμα.
“Για αυτό έχουμε αποφασίσει να καταθέσουμε τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς και την αγωνία μας με απόρρητη επιστολή προς τον ΓΕ και την Διοικήτρια της ΚΤ για να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για να παραμείνουν απόρρητες”, πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως θεωρεί ότι “μετά την συγκεκριμένη τοποθέτηση της Γενικής Εισαγγελίας και τη σοβαρότητα του θέματος ότι αναλαμβάνει πλέον η Κεντρική Τράπεζα και ο Γενικός Εισαγγελέας απόλυτα την ευθύνη για την διεκπεραίωση της συγκεκριμένης υπόθεσης χωρίς κανένα απολύτως κόστος προς τον Κύπριο φορολογούμενο”.
“Η Επιτροπή Θεσμών και η Βουλή γενικότερα αυτό που κάνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών”, κατέληξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο το ΑΚΕΛ είχε γράψει σχετικό θέμα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και έγιναν 4 με 5 προσπάθειες να συζητηθεί το θέμα παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, της Διοικήτριας της ΚΤ, των μελών του ΔΣ ΚΤ, της ΜΟΚΑΣ και άλλων εμπλεκομένων αλλά “αυτό δεν κατέστη εφικτό ένεκα της άρνησης κάποιων από τους θεσμούς να παρευρεθούν”.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έκρινε ότι το θέμα ήταν αρκούντως σοβαρό αφού επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον ούτως ώστε να έπρεπε να ασκηθεί ολοκληρωμένα κοινοβουλευτικός έλεγχος, προσθέτοντας ότι “εκ των πραγμάτων η άρνηση θεσμών να παρευρεθούν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής δεν μας επιτρέπει απρόσκοπτα και ολοκληρωμένα να ασκήσουμε τις αρμοδιότητες μας ως κοινοβούλιο”.
Αναφερόμενος “σε ψίθυρο ότι τάχατες κινδυνεύουν οι υποθέσεις που βρίσκονται είτε σε δικαστήρια είτε σε διαιτησίες, ένεκα της προσπάθειας της Βουλής να ασχοληθεί με το θέμα”, ο κ. Δαμιανού είπε ότι “η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική” και είναι ότι “αν ω μη εγένετο ύπαρξη απώλεια σε βάρος του δημοσίου αυτή θα οφείλεται σε ενδεχόμενες πράξεις ή παραλείψεις εκείνων που χειρίστηκαν τα θέματα, ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και με ένα χειρισμό ο οποίος στην πορεία θα πάρει συγκεκριμένη μορφή να απευθυνθούμε στους θεσμούς σε μια προσπάθεια να πάρουμε κάποιες απαντήσεις”.
Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε λύπη γιατί δεν έχει επιδειχθεί ο δέον σεβασμός προς το κοινοβούλιο από θεσμούς που είναι σημαντικοί για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και πρόσθεσε ότι από πλευρά κοινοβουλίου και πλευράς ΑΚΕΛ υπάρχει σεβασμός προς τους θεσμούς.
Ανέφερε ότι “υπάρχει η δυνατότητα για κάποιους από τους θεσμούς να κληθούν να παρευρεθούν στη Βουλή με άλλες διαδικασίες”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “στο παρόν στάδιο και λαμβάνοντας υπόψη πολλές άλλες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η απόφαση μας είναι να παραμείνουμε στην παρακολούθηση του ζητήματος”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ