Sir James Dyson: Ο αυτοκράτορας της ηλεκτρικής σκούπας


Υπάρχουν περιπτώσεις που, ακόμα και η φασίνα μπορεί να σε κάνει πλούσιο. Φαντασία να 'χεις... Ετσι και στην περίπτωση του Sir James Dyson: Η σχετικά απλή ιδέα του να δημιουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα, του απέφερε 1 δισεκατομμύριο στερλίνες.

Πριν από λίγα χρόνια σκέφτηκε να... προικίσει και τα παιδιά του με μέρος της τεράστιας περιουσίας που απέκτησε κι έδωσε στο καθένα 15 εκατ. στερλίνες. Παρά τον πλούτο του πατέρα τους, τα τρία παιδιά έχτισαν τις δικές τους ανεξάρτητες καριέρες, ωστόσο, το κληροδότημα του πατέρα τους, σίγουρα τα βοήθησαν... να τα βγάλουν πέρα.

Κι ο ίδιος ο Sir James δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Αντιθέτως, βάζει πλώρη για νέα εγχειρήματα που συμπεριλαμβάνουν διάφορα projects σε σχέση με τη ρομποτική και το software. Μάλιστα φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google.

 

Εχει ήδη δημιουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα – ρομπότ με ψηφιακό κινητήρα και, όπως παραδέχεται "όλοι οι εφευρέτες είναι μανιακοί. Προσωπικά ήμουν πάντα μανιακός και εξαιρετικά συγκεντρωμένος σε αυτό που έκανα. Τα παιδιά μου έμοιασαν στη γυναίκα μου και είναι πιο ήρεμοι χαρακτήρες. Μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τους άλλους απ' ό,τι εγώ".

Με τη γυναίκα του, Deirdre, έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια, τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα ρόδινα: ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Jake, θυμάται ότι η μητέρα του δίδασκε καλλιτεχνικά και ζούσαν με τον μισθό της, όσο ο πατέρας του ήταν κλεισμένος, παλεύοντας με τις εφευρέσεις του.

 

"Ήταν κλεισμένος εκεί μέρες και νύχτες, προσπαθώντας να φτιάξει έναν τέλειο πλαστικό κώνο. Η πιο ζωντανή μου ανάμνηση ήταν να χάνει την ψυχραιμία του κάθε φορά που έκανε λάθος, αλλά τον θυμάμαι να έρχεται τρέχοντας ενθουσιασμένος όταν τα κατάφερε τελικά".

Την εταιρεία του την έφτιαξε το 1993 στο σπιτάκι που χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη κοντά στο Μπαθ κι από εκεί λάνσαρε τη σκούπα DC01 (dual cyclone vacuum).

"Ο Dyson είναι ένας λαμπρός μηχανικός και ένας εξαίρετος σχεδιαστής. Η αγάπη του για το προϊόν του τον διαλύει – τον ενδιαφέρουν τα πάντα, η εξωτερική εμφάνιση του δημιουργήματός του, η απόδοσή του, το πώς μπορεί να διαφοροποιηθεί από τα άλλα", αναφέρει ο Anthony Bamford, πρόεδρος της εταιρείας μηχανημάτων κατασκευών, JCB. "Ως ένας γνήσιος εικονοκλάστης θα αναπτύξει πολλά κόνσεπτ. Αυτά που... λειτουργούν είναι τέλεια δείγματα βρετανικής δημιουργικότητας", λέει.

Κάποια από τα προϊόντα του έχουν αποτύχει, άλλα χρειάστηκαν χρόνο για να γίνουν ευρέως αποδεκτά από την αγορά, όπως η νέα ρομποτική ηλεκτρική σκούπα, την οποία πρωτοδημιούργησε το 1999 και για την οποία επιστράτευσε δυο διαφορετικές τεχνολογικές εκδοχές, πριν της εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπροσανατολιζόμενης κάμερας. Η εν λόγω σκούπα αυτή τη στιγμή ακολουθεί σε πωλήσεις τη σκούπα Roomba, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική iRobot. Θα λανσαριστεί στην Ιαπωνία το φθινόπωρο, με τιμή περί τις 750 στερλίνες.

Η πρόοδος της εταιρείας του εκπληκτική: από start – up με τέσσερις μηχανικούς και λίγα άτομα που απαντούσνα στα τηλέφωνα το 1993, εξελίχθηκε σε εταιρεία με 6.000 υπαλλήλους που δραστηριοποιείται σε Μ. Βρετανία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία και κέρδη προ φόρων ύψους 240 εκατ. στερλινών σε συνολικό τζίρο άνω του 1,28 δισ. στερλινών το 2013. Το 90% των πωλήσεων γίνεται εκτός Βρετανίας. Ο Dyson είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας που δημιούργησε . Η μετοχική της αξία ανέρχεται σε 3,5 δισ. στερλίνες και πέρυσι κατέβαλε μέρισμα 200 εκατ. λιρών της κεφάλαιο.

Τώρα, η εταιρεία των Dyson, αλλά και οι ίδιοι οι Dyson βρίσκονται σε σημείο καμπής. Εδωσαν 250 εκατ. στερλίνες για να φτιάξουν μια πανεπιστημιούπολη Τεχνολογίας στο Malmesbury, κάτι που θα προσθέσει άλλους 3000 μηχανικούς στο εργατικό δυναμικό του βρετανικού τμήματος της εταιρείας.

Επίσης, επενδύει άλλα 50 εκατ. στερλίνες σε βρετανικά πανεπιστήμια. Τα 12 εκατ. εξ αυτών προορίζονται για το Imperial College London, ώστε να δημιουργηθεί αργότερα μέσα στο έτος, σχολή σχεδιασμού μηχανικής. Αλλα 250 εκατ. στερλίνες θα δώσει ο Sir James στην επέκταση των επιχειρήσεών του στην Ασία.

Ο Sir James δεν φοβάται να πάει στα δικαστήρια. Εχει πάρει μέρος σε πάνω από... 1.200 δικαστικές διαμάχες για υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Μια από αυτές τις υποθέσεις αφορούσε και την εφεύρεσή του, την ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα. Παλιά, μάλιστα, δεν επέτρεπε σε κανέναν να μπει μέσα στο εργαστήριό του.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο