Οι τιμές ακινήτων σε Αγγλία και Ουαλία εκτοξεύθηκαν

Οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αγγλία και στην Ουαλία κατέγραψαν νέο ιστορικό  υψηλό στις αρχές Απριλίου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης διαθεσίμων ακινήτων στην αγορά, όπως σημειώνει ο ειδικευμένος στον τομέα αυτό ιστότοπος Rightmove.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιστότοπος απηχούν και άλλες έρευνες, οι οποίες έδειξαν πως οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται ξανά, μετά τη μείωση τους πέρυσι, όταν οι ρυθμιστικές αρχές στη χώρα θέσπισαν αυστηρότερους κανόνες για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Οι υψηλές τιμές πώλησης των κατοικιών και η έλλειψη νεόδμητων κατοικιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, αλλά και τα κόμματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαίου.

Οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, από 1,0% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αν και σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4,7%, σύμφωνα με τον Rightmove.

Η αύξηση αυτή σήμανε ότι η μέση τιμή οποιασδήποτε κατοικίας που πωλείται σήμερα στη Βρετανία ανέρχεται σε 286.133 λίρες (396.337 ευρώ), ένα ποσό που υπερβαίνει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, το οποίο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη κατοικιών στην αγορά.

Ο ιστότοπος Rightmove ανέφερε ότι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν διατεθεί προς πώληση στην αγορά της Βρετανίας μέχρι στιγμής το 2015 είναι μειωμένος κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Αυτό αντιπαραβάλλεται με την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις στον συγκεκριμένο ιστότοπο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% τον Μάρτιο.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες να αγοράζουν τα διαμερίσματά τους με έκπτωση.

Το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται από την πλευρά του ότι θα αυξήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στις 200.000 το χρόνο, από περίπου 110.00ο το 2013.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρετανία: Τι «βλέπει» το ΔΝΤ για φόρους και δαπάνες
Ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για τη βρετανική οικονομία-Διπλάσιος της πρόβλεψης των περισσότερων οικονομολόγων
Πάουελ: Η Fed δεν έχει ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια
Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ιπτάμενα ταξί στο Παρίσι
Saudi Aramco: Εισέπραξε $12,35 δισ. από πώληση μετοχών
Winkworth: Μείωση ζήτησης ακριβών ακινήτων από φορολόγηση πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα: Συρρίκνωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο
Νέο καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία-Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις
Η Τουρκία βγαίνει στις αγορές με 8ετές ομόλογο σε δολάριο
Economist: Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου για το 2024