Η Κομισιόν ερευνά τα McDonald's για φοροδιαφυγή

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε βρίσκονται τα McDonald´s, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι, μεταξύ των ετών 2009 έως 2013, μετέφεραν 3,7 δις ευρώ από τα  κέρδη τους σε θυγατρική στο Λουξεμβούργο και κατέβαλαν μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

«Η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τις φορολογικές πρακτικές των  McDonald's», ανέφερε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή,  Εθνική Εκπρόσωπος Τύπου της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Ειδική Επιτροπή Φορολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (TAXE).

Οι ευρωβουλευτές της ομάδας που συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή (17/4), κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια «ενδελεχή έρευνα» σχετικά με τη  φορολογική συμπεριφορά των McDonald's στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της φορολογικής συμπεριφοράς της εταιρείας, τα κράτη- μέλη έχασαν φορολογικά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

«Αν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της μελέτης, το φορολογικό μοντέλο των McDonald's είναι σαφώς αθέμιτο και αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο για τον μέσο φορολογούμενο», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Καϊλή, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη, «τέτοια  αθέμιτα μοντέλα φοροδιαφυγής να καταστούν παράνομα».

Η ίδια υπενθύμισε ότι, «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Jean-Claude Juncker έχει δώσει ύψιστη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τώρα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την υπόσχεσή του».

ΠΗΓΗ: reporter.gr

Δειτε Επισης

JPMorgan: Γιατί η βρετανική λίρα κινδυνεύει από τα στοιχήματα-ρεκόρ
Χρυσός: Σταθεροποιείται ενώ οι αγορές σταθμίζουν την απόσυρση Μπάιντεν
Eurostat: Αυξήθηκε στο 88,7% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη
Ντόναλντ Τραμπ: Ποιες αλλαγές εξετάζει σε οικονομία, εμπόριο και ενέργεια εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482