Επισφαλής παγκόσμια ανάκαμψη σύμφωνα με τους G20

Οι κορυφαίοι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου προειδοποίησαν πως η νομισματική μεταβλητότητα, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επίπεδα χρέους απειλούν να υπονομεύσουν την ήδη άνιση παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην επίσημη ανακοίνωσή τους, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών Group of 20 (G20) υποστήριξαν τις περισσότερες πολιτικές «εύκολου χρήματος» στα πλούσια κράτη ως βασικούς επιταχυντές της ανάπτυξης.

«Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές είναι απαραίτητες για να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες και να στηρίξουν την ανάκαμψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η G-20, η οποία ενεργεί ως το παγκόσμιο οικονομικό εκτελεστικό συμβούλιο, επιβεβαίωσε τη στήριξή της για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Αρκετοί ανησυχούν πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να «κολλήσει» σε μια μακρά περίοδο ανεμικής παραγωγής, δεδομένης της ύφεσης σε πολλές από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές οι οποίες υπήρξαν έως τώρα βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αλλά καθώς η αμερικανική Federal Reserve εξετάζει το πότε θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η G-20 εκφράζει τις ανησυχίες της τονίζοντας πως μια έξοδος από τις πολιτικές «εύκολου χρήματος» μπορεί να στείλει «κύματα σοκ» ανά τον κόσμο μέσω των αγορών.

«Σε ένα περιβάλλον με αποκλίνουσες νομισματικές ρυθμίσεις και αυξημένη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα, οι πολιτικές πρέπει να γνωστοποιούνται προσεχτικά και με σαφή τρόπο για να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιδράσεις».

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ντόναλντ Τραμπ: Ποιες αλλαγές εξετάζει σε οικονομία, εμπόριο και ενέργεια εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο