Λιλλήκας: Η Κυβέρνηση δεν έχει όραμα για την οικονομία

Για μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση την οποία βιώνει σήμερα ο κυπριακός λαός έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εξαθλίωση η οποία, όπως είπε, «φαίνεται να μην γίνεται αντιληπτή από την Κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρεται ως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Στην ομιλία του στο Έκτακτο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το πλέον τραγικό είναι το γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν διαθέτει όραμα για την οικονομία, ούτε πολιτική για έξοδο από την ύφεση και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. «Η Κυβέρνηση εξαντλείται σε διακηρύξεις κενού περιεχομένου και σε ευχολόγια άνευ αξίας. Το μόνο που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση είναι τον κακό εαυτό της και το ανέκδοτο της επανεκκίνησης της οικονομίας» ανέφερε.

Λέγοντας ότι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους δεν είναι προοδευτική μεταρρύθμιση αλλά οπισθοδρόμηση, ο Γιώργος Λιλλήκας επέκρινε την Κυβέρνηση πως μόνη έγνοια της είναι πώς θα προστατεύσει τα συμφέροντα των νέων μετόχων των Τραπεζών.

«Με τον νόμο για τις εκποιήσεις οι οφειλέτες που σήμερα είναι άνεργοι ή λόγω της κρίσης έχουν μειωμένα εισοδήματα, κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας και με διαδικασίες εξπρές. Με νέους Νόμους θα δοθεί η ευχέρεια στις Τράπεζες να πουλούν τα δάνεια σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Τα ενυπόθηκα ακίνητα θα βρεθούν υπό τον έλεγχο ξένων επενδυτικών ταμείων, στα οποία δεν αποκλείεται να μετέχουν και τουρκικά κεφάλαια» είπε.

Στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι σε εννέα μέρες, κλείνουν δύο χρόνια από την Ιδρυτική Συνέλευση όπου τέθηκαν τα θεμέλια της Συμμαχίας Πολιτών, προσθέτοντας ότι για την πατρίδα μας και το λαό μας αυτά τα δύο χρόνια ήταν δίσεκτα. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, πέτυχε όντως να γίνει ο Ηγέτης τόσο της οικονομικής όσο και της θεσμικής κρίσης» είπε.

«Πρέπει να παραδεχθούμε στις δύο εκλογικές μάχες που δώσαμε, δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την προπαγάνδα του παλαιοκομματικού κατεστημένου που συνίσταται στη μηδενιστική ισοπέδωση με το παραπλανητικό σλόγκαν: `φταίνε όλοι` ή `είναι όλοι το ίδιο`» ανέφερε, εξηγώντας ότι «η μηδενιστική ισοπέδωση στόχο έχει να αποτρέψει τους οργισμένους πολίτες από το να κάνουν άλλη πολιτική επιλογή».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ευθύνες ασφαλώς φέρουν και οι πολίτες που επιλέγουν την αποχή γιατί έτσι συντηρούν το κατεστημένο που επικρίνουν. «Η αλλαγή και η κάθαρση δεν έρχονται με τη μεμψιμοιρία του καναπέ. Απαιτείται συστηματική και συλλογική προσπάθεια, ένας συνεχής αγώνας γιατί το κατεστημένο αντιστέκεται και διαθέτει ακόμη σημαντικές δυνάμεις για να αντισταθεί στην αλλαγή. Την αλλαγή και την ανατροπή την φέρνει η ενεργός συμμετοχή του πολίτη. Η αποχή σήμερα σημαίνει συνενοχή» σημείωσε.

«Ευθύνες, όμως, φέρουμε και εμείς γιατί δεν πετύχαμε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα μας. Ως Συμμαχία Πολιτών, δεν έχουμε καμία συμμετοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Εμείς δεν πήραμε ούτε εισφορές από τη Focus, ούτε μίζες από το ΣΑΠΑ. Εμείς δεν βγάλαμε τα λεφτά μας εκτός Κύπρου πριν από το κούρεμα των καταθέσεων. Δεν έχουμε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία ούτε μας διέγραψαν δάνεια οι τραπεζίτες», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν υπέβαλε λίστες για διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, γιατί θέλει να πατάξει την παλαιοκομματική νοοτροπία η οποία επιδιώκει να ελέγχει τα πάντα, για να ελέγχει τους πολίτες μέσα από το ρουσφέτι και να εξασφαλίζει μίζες σε βάρος του λαού και του κράτους. «Γι’ αυτό πιέζουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για διαφάνεια  και κάθαρση. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε» είπε.
Ανέφερε ακολούθως ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν περιορίζει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο στον έλεγχο και στην κριτική της Κυβέρνησης, αλλά καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και προτείνει λύσεις για όλα τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Αναφερόμενος στην κρίση στους θεσμούς, είπε ότι “η διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο φαντασίας και ότι το πλέον λυπηρό, είναι πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την όλη στάση και συμπεριφορά του, αντί να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των θεσμών, συνέβαλε στον διασυρμό και εξευτελισμό τους”.

«Ευθύνες βαραίνουν τον Πρόεδρο και για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε και διόρισε κάποιους αξιωματούχους. Αντί να αναζητήσει τα πρόσωπα εκείνα τα οποία με τα προσόντα τους ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των θεσμών θα προσέδιδαν κύρος στους θεσμούς, με τη μέθοδο του Προκρούστη, προσάρμοσε τους θεσμούς στα προσόντα των εκλεκτών του, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του κράτους» ανέφερε.

Το επιχείρημα που κάποιοι προβάλλουν, πως τάχατες αυτή η Κυβέρνηση δεν ευθύνεται γιατί αυτή ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα, είναι τουλάχιστο γελοίο, πρόσθεσε. Είναι μέσα από τις συγκρούσεις συμφερόντων που βγήκε στην επιφάνεια η διαπλοκή στην Κεντρική Τράπεζα που οδήγησε μέσα από ψιθύρους στη διαπλοκή στη Γενική Εισαγγελία. Είναι οι άνθρωποι που επέλεξε και διόρισε ο Πρόεδρος που εμπλέκονται και όχι άλλοι.

Για το Κυπριακό, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι από την Ιδρυτική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί δραματικά σε βάρος της ε/κ πλευράς και πρόσθεσε ότι η μονοδιάστατη πολιτική της διαδικασίας των συνομιλιών που ακολουθείται για 41 χρόνια και συνοδεύεται από μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας, αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

Αναφέροντας ότι οι συνομιλίες, όμως, θα επαναρχίσουν τον ερχόμενο μήνα με τουρκικούς όρους και σε ένα εκβιαστικό πλαίσιο και περιβάλλον και σύμφωνα με τον «Οδικό Χάρτη» Έρογλου που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την ομόφωνη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου, απέρριψε το περασμένο καλοκαίρι, με χρονοδιάγραμμα και με μια διαδικασία εξπρές και πως όπως αποκάλυψε ο κ. Έιντε αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα θα πάμε για άλλου είδους «λύση» παραπέμποντας έτσι στο ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους και νομιμοποίησης της διχοτόμησης, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι με ένα τέτοιο πλαίσιο και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν υπάρχει καμιά προοπτική για επίτευξη δίκαιης λύσης που να ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση.

«Η Τουρκία έχοντας εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης εκ των προτέρων, έχει κάθε λόγο να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αποτυχία. Η μόνη περίπτωση να αποδεχθεί η Τουρκία μια λύση μέσα από τις συνομιλίες αυτές είναι η λύση να της προσφέρει περισσότερα από τη διχοτόμηση», είπε και προειδοποίησε σε αυτό το πλαίσιο τον κυπριακό λαό, πως η εθνική μας υπόθεση μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα τόσο τον Πρόεδρο όσο και εκείνους που θα επισύρουν τον κίνδυνο της διχοτόμησης, για να εκβιάσουν αποδοχή μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών,  πως οι ευθύνες που αναλαμβάνουν είναι τεράστιες. «Είναι με τη δίκη τους υποχωρητική πολιτική και λανθασμένους χειρισμούς που μας οδηγούν σε τραγικά διλήμματα: να έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ μιας λύσης που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα οδηγεί σε  εκτουρκισμό της Κύπρου και μιας λύσης διχοτομικής» σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «ως Συμμαχία Πολιτών, επειδή θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατό, επειδή θέλουμε λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, καταθέσαμε ολοκληρωμένη Πρόταση για μια νέα Στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο».

Μια διεκδικητική Στρατηγική, όπως εξήγησε, «ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία καθιστώντας το Κυπριακό διεθνές πρόβλημα και τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη για την Τουρκία».

«Εμείς θέλουμε στο επόμενο Δημοψήφισμα να μπορούμε να ηγηθούμε της εκστρατείας υπέρ του ΝΑΙ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια λύση που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μια οποιασδήποτε άλλη λύση που θα εδραιώνει και θα διευρύνει τα δεδομένα της κατοχής θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι της».

Καταλήγοντας ο κ. Λιλλήκας είπε ότι μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καλείται η Συμμαχία Πολιτών να αφυπνίσει τους πολίτες. «Καλούμαστε να ανοίξουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας νέους ορίζοντες, να εμπνεύσουμε το λαό για να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Έχουμε υποχρέωση ως Συμμαχία Πολιτών να αποτελέσουμε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τη δράση μας. Πως πάνω από τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα υπάρχει ο άνθρωπος, υπάρχει η πατρίδα» είπε.

«Τον άνθρωπο και την πατρίδα λοιπόν ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε και αυτούς και μόνο θα υπηρετούμε» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»