Την άλλη βδομάδα η τρόικα στην Κύπρο

Στις 26 Απριλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να αρχίσει η κάθοδος των τεχνικών ομάδων της τρόικας στην Κύπρο, ενώ γύρω στις 27-28 του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ και η 29η Απριλίου, είναι πιθανή ημερομηνία έναρξης των εργασιών της τρόικας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο είναι δεδομένη, εκτός αν υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις των δανειστών επί του κειμένου του πλαισίου αφερεγγυότητας που ψήφισε η Βουλή και το οποίο αποστέλλει το Υπουργείο Οικονομικών στους δανειστές μετά τη συμπερίληψη των τροπολογιών που προστέθηκαν από τα κόμματα.

Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού οι αλλαγές που προωθήθηκαν από τα κόμματα συζητούνταν με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βρισκόταν σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ολοκλήρωσαν την επίσκεψη των τεχνικών ομάδων τους στην Κύπρο, αναφέροντας ότι με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή.

Με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα θέσει στην ατζέντα του εκτελεστικού του συμβουλίου το θέμα της εκταμίευσης της δικής του συνεισφοράς των €86 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της έκτης δόσης.

Η θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου, αποτελεί μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για να επωφεληθεί η Κύπρος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο
Μ. Παναγιώτου: Προκήρυξη επενδυτικών παρεμβάσεων €10 εκατ. ως τέλη Ιουλίου