Λεφτά ψάχνουν ενδιαφερομένους

Η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι στα ύψη. Οι απόφοιτοι με ένα και δύο μεταπτυχιακά έρχονται από τις σπουδές με όνειρα να χτίσουν την δικιά τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι έξι μήνες ανεργίας δεν τους πτοούν, εφόσον τίποτα δεν γίνεται γρήγορα. Όλα χρειάζονται υπομονή. Ωστόσο, μετά από ένα και δύο χρόνια τους κόβονται τα φτερά. Αρκετές εκατοντάδες ιστορίες νεαρών κάτω των 30 που κάνουν δουλειές του ποδαριού παρά αυτό που σπούδασαν.
 
Όνειρα να γίνεις κυβερνητικός, να μπεις στο δημαρχείο, στην τράπεζα και να βολευτείς μάλλον έχουν σβήσει. Είναι καιρός για έξυπνες και καινοτόμες ιδέες. Δεν πρόκειται κανένας να σου πει τη μαγική συμβουλή να πετύχεις. Ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες και δυνατότητες. Η αγορά έχει γεμίσει. 

Πάντοτε, υπήρχε η νοοτροπία της αντιγραφής. Περίπτερα που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, καφετέριες, wineries, αλυσίδες fast food… Λίγοι τολμούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό και τις πλείστες φορές αυτοί κέρδιζαν παρά το γεγονός ότι τους ακολουθούσαν μιμητές. 

Πολλοί αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι νεαροί στο εξωτερικό πέτυχαν λόγω των καινοτόμων ιδεών στην τεχνολογία (πχ Ζούκεμπεργκ- Facebook, Ιβάν Σπίγκελ-Snapchat). Άλλοι πέτυχαν λόγω έξυπνων ιδεών στη γυμναστική (πχ Zumba).

Το κράτος μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους τόσο οικονομικά όσο και από  πλευράς διαδικασιών. Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  ανακοίνωσε εννέα σχέδια συνολικής χρηματοδότησης €75 εκατομμυρίων μέσω των κοινοτικών διαρθρωτικών για τη φετινή χρονιά, από τα €165 εκ μέχρι το 2020. 

Και στην Κύπρο βλέπουμε πλέον τη νέα γενιά να στρέφεται προς την τεχνολογία και να δημιουργεί apps και startups που κάνουν μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, υπάρχει πλήθος κόσμου που στράφηκε στην κτηνοτροφία και τη γεωργία σε μια νέα μοντέρνα εκδοχή τους. Μόνο κάτι καινοτόμο από ορεξάτους νέους για δουλειά θα πετύχει και η πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. 

Δυστυχώς, όπως παρατηρείται, οι Κύπριοι δεν απορροφούν πλήρως τα κονδύλια. Φαίνεται δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί η νοοτροπία του βολέματος. Ωστόσο, είναι καιρός να τολμήσουμε. 

ΥΓ. Για όλες τις κατηγορίες των χρηματοδοτήσεων υπάρχουν πληροφορίες στη διαδικτυακή πύλη www.fundingprogrammesportal.gov.cy. Με ένα κλικ, μπορείτε να εντοπίσετε το πρόγραμμα χρηματοδότησης ή ακόμη και τη συγκεκριμένη πρόσκληση στον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας