Η Κύπρος είναι στο επίκεντρο μεγάλων συμφερόντων

Η κ. Brendan O'Malley, συντάκτης της εφημερίδα "Times", και ο Ian Craig πολιτικός συντάκτης της "Manchester Evening News", άρχισαν μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ James Callaghan, έρευνα το 1999 για την Κύπρο, και έγραψαν στην συνέχεια το βιβλίο "Η Συνωμοσία στην Κύπρο, Η Αμερικανική  Κατασκοπεία Και η Τουρκική Εισβολή".

Ο στόχος της έρευνας ήταν να μάθουν γιατί υπάρχει τόσο τεράστιο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς για την Κύπρο. Στην έρευνα έχουν συμβάλει με αναφορές σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι "παίχτες" της τότε εποχής, όπως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ 1969-1977, Dr Χένρυ Κίσινγκερ, o Βρετανός ΥΠΕΞ 1974 James Callaghan, o Γλαύκος Κληρίδης, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand, και ο βρετανός υπεύθυνος για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις στην Μέση Ανατολή Desmond Ball.

Όλα άρχισαν από περιέργεια, σε μια συνάντηση του Brendan με τον Callaghan. Ο Callaghan, αναφέρει η Brendan μίλησε συναισθηματικά για τον ρόλο του τις μέρες της εισβολής στην Κύπρο και ανέφερε χαρακτηριστικά, …."We nearly went to a War with Turkey, but the Americans stopped  ... us".

"Σχεδόν πήγαμε σε πόλεμο με την Τουρκία… αλλά οι Αμερικανοί μας σταμάτησαν"…  
Από εκείνην την στιγμή θέλαμε πολύ να μάθουμε,

1.    Γιατί η Ελλάδα οργάνωσε πραξικόπημα ενάντια της Κύπρου, και προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Μακάριο;
2.    Γιατί η Τουρκία ανταπέδωσε με μια πλήρης κλίμακα εισβολή;
3.    Γιατί η Βρετανία το 1974 έστειλε στην Κύπρο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά δεν έκαναν τίποτε;
   Στον πρόλογο λέει… "The more we looked into it.. The more complex the Cyprus jigsaw became, and at every important turn, there was the hand of the CIA or the US state Department". Δηλαδή, όσο περισσότερο και αν ψάξουμε τόσο ποιο πολύπλοκο είναι το θέμα της Κύπρου και σε κάθε καμπή είχε το χέρι της η CIA, και η αμερικανική Κυβέρνηση. Μετά από βαθιά έρευνα που κάναμε σε μυστικά έγραφα που δόθηκαν από την Βρετανία και την Αμερική, "η Ιστορία.. λέει ότι η Κύπρος διαιρέθηκε με πόλεμο, στρατιωτικός λόγο της Ελληνικής Χούντας και την επέμβαση των Τούρκων …

Στην έρευνα μας όμως λέει η Brendan, έχουμε ανακαλύψει ότι "τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως φαίνονται και λέγονται, και είναι πολύ ποιο πολύπλοκα".
Ηταν ….μια Αμερικανική και Βρετανική συνωμοσία να την διαχωρίσουν, αλλά ο πραγματικός λόγος δεν είναι οι διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά η τεράστια σημασία που έχει για θέματα στρατιωτικών πληροφοριών, η θέση της Κύπρου. "This book explodes the myth that Cyprus is divided today purely because of ethnic hatred..! It reveals an astonishing international plot"
"Διαψεύδεται ο μύθος ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη αποκλειστικά και μόνο λόγω του εθνοτικού  μίσους, αλλά… "αποκαλύπτεται... Μια Εκπληκτική Διεθνής Συνωμοσία".

Στην πολύ σημαντική εισαγωγή αναφέρει…..

Υπάρχει μια "κληρονομιά" από τον Ψυχρό Πόλεμο που συνεχίζει να στοιχειώνει τη Δύση: Μια ευρωπαϊκή χώρα εξακολουθεί να είναι κομμένη στα δύο, με πρωτεύουσα διαιρεμένη  όπως το Βερολίνο πριν από την πτώση του τείχους, με στρατιωτική γραμμή εδάφους, αποτρέποντας 200.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Για τους επισκέπτες, είναι ένα δημοφιλές νησί διακοπών, αλλά μακριά από τα θέρετρα,
1.    Η Κύπρος είναι γεμάτη με στρατεύματα, και έχει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού, και ηλεκτρονικές βάσεις κατασκοπείας.
2.    Βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο τριών ηπείρων, και είναι για το μέγεθος της μια από τις πιο βαριά οπλισμένες χώρες στον κόσμο, με περισσότερους ξένους πράκτορες ανά κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
3.    Η κρίση στην Κύπρο δεν είναι αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής και διπλωματίας αλλά μια σκόπιμη ψυχροπολεμική ενέργεια διαίρεσης της Κύπρου για να σωθούν από μια πιθανή κατάληψη της Κύπρου από τους κουμουνιστές της Ρωσίας, οι άκρως απόρρητες πληροφορίες κατασκοπείας και άμυνας, ή ακόμη, και μια ενδεχόμενη αποχώρηση των βρετανών από την Κύπρο.
4.    Πίσω από όλα αυτά, διεξάγεται ένας μυστικός πόλεμος πληροφοριών, και  για αυτό η Κύπρος φορτώθηκε με έξυπνα προηγμένης τεχνολογίας μεγάλα ηλεκτρονικά μηχανήματα τα οποία έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν σε όλη την Μέση Ανατολή πυρηνικά όπλα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Κεφάλαιο 1: Οι Ζωτικής Σημασίας Στρατιωτικές Βρετανικές Βάσεις

Σε ένα άκρως απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα του 1950, ο βρετανός στρατιωτικός  επιτελάρχης εξέφρασε τη μεγάλη σημασία της Κύπρου για την Βρετανία. Προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να παραμείνει βρετανική και δεν έπρεπε ποτέ να επιτραπεί στην κουμουνιστική Ρωσία να κερδίσει τον έλεγχο στο νησί. Λόγω της άμεσης εξάρτησης της Δυτικής Ευρώπης απο το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολή, αλλά και λόγω της μεγάλης απειλής από τους Σοβιετικούς, η στρατηγική αξία του νησιού ως στρατιωτική βάση είχε αυξηθεί δραματικά. Η Κύπρος θεωρείται ζωτικής σημασίας βάση και δεν πρέπει από βάση του ΝΑΤΟ, να καταλήξει στις κουμμουνιστικές δυνάμεις του Ανατολικού Μπλοκ όπου θα τους βοηθούσε πολύ σε περίπτωση ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.
 Η μεγάλη ανησυχία των βρετανών είναι η παραγωγή  πετρελαίου της Μέσης Ανατολής από το Κουβέιτ, την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, την Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, και το Ισραήλ, όπου η παραγωγή μεταφέρεται από το 1956  μέσο αγωγού 41 εκ. τόνοι τον χρόνο στην Ευρώπη, και 71 εκ. μέσο πλείων από την διώρυγα του Σουέζ στην Ευρώπη. Αυτή η μεταφορά είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και της Αγγλίας, αφού πολλές χώρες που αναφέραμε ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας και μέχρι σήμερα διαθέτουν βρετανικές και Αμερικανικές Στρατιωτικές Βάσεις.
•    Μέχρι το 1950, η ασφάλεια της μεταφοράς των πετρελαίων από τις  αραβικές χώρες βρισκόταν στο Σουέζ με 80.000 βρετανούς στρατιώτες. Όταν όμως άρχισαν οι εθνικιστές της Αιγύπτου να καταδιώκουν τις βρετανικές βάσεις, η μόνη διέξοδος για τους βρετανούς ήταν οι Βάσεις στην Κύπρο"..
•    Ο δεύτερος παράγοντας ο οποίος για τους βρετανούς και Αμερικανούς, η Κύπρος ήταν, είναι, και θα είναι ζωτικής στρατιωτικής σημασίας, είναι η ανάπτυξη των Σοβιετικών στην περιοχή.
•    Με το  φόβο για ένα ενδεχόμενο έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης  Ανατολής από τους Σοβιετικούς αυτό θα καθιστούσε την Ρωσία ως ένα μεγάλο αυτοκράτορα ελέγχου των πετρελαίων, και σε αυτή την περίπτωση θα έκανε ότι ήθελε με τις πωλήσεις στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τους Βρετανούς και Αμερικανούς.         
 Αξιοσημείωτη αναφορά σχετικά με το θέμα, είναι ένα σημείωμα του 1946 από τον τότε βρετανό ΥΠΕΞ  Ernest Bevin προς την βρετανική επιτροπή Άμυνας που λέει,  
1.    "Μόνο η παρουσία της Βρετανίας στην Κύπρο θα καθιστούσε την Βρετανία ως Υπερδύναμη"  

2.    "Εάν ο Στάλιν πάρει υπό το έλεγχο του την Μέση Ανατολή, θα είχε την δύναμη να φέρει την Δυτική Ευρώπη στα γόνατα του κόβοντας την παροχή πετρελαίου" .


3.    Η Βρετανία με τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην  Κύπρο, είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αφήσει τους Σοβιετικούς έξω από τις πωλήσεις πετρελαίου στην Μέση Ανατολή…

4.    Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που μπορεί με τα πανίσχυρα βρετανικά και αμερικανικά μηχανήματα παρακολούθησης να ελέγξει τους Ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους που έχει σε άλλες χώρες της περιοχής  

          Ο πιο κάτω χάρτης απεικονίζει την στρατηγική θέση της Κύπρο, κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Με τα μικρά μαύρο τρυγονάκια διακρίνεται η Κύπρος να έχει, Αμερικανικές και Αγγλικές εγκαταστάσεις παρακολουθήσεων, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.  

 

Διαβάζοντας όλα τα πιο πάνω, καταλαβαίνουμε ότι η Κύπρος όντως είναι το επίκεντρο μεγάλων συμφερόντων του τελευταίου αιώνα. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας συνέβηκαν όλα αυτά τα κακά και ποιών οι ενέργειες μπορεί να ήταν παράλληλα με τα παγκόσμια συμφέροντα ή όχι…        

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;