Powered by

Ελληνικό ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητήσαμε δάνειο λόγω έλλειψης ρευστού

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες, γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε στους εταίρους της ότι θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας την 9η Απριλίου, και τους ζήτησε να της χορηγηθεί δανεισμός, πριν μάλιστα αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συνδέεται η εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού του δανείου στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, αλλά το αίτημα αυτό, κατά το δημοσίευμα πάντα, απορρίφθηκε.

Το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για «ανώνυμο δημοσίευμα» για θέματα «που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου» και προσθέτει ότι «τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημά της για πρόωρη και προκαταβολική χρηματοδότηση από τους εταίρους κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των Υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες, Τετάρτη.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε για να αξιολογηθεί πόσο απέχει η ελληνική κυβέρνηση από την εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων του δανείου.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι, σύμφωνα με τις πηγές του, «ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη συνδιάλεξη επισήμανε πως η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αποτελέσει μια «νεκροψία» για τη χώρα, καθώς «αδυνατούμε να υπερβούμε την 9η Απριλίου», όπως είπε».

Πρόσθεσε ακόμα ο Έλληνας οικονομικός παράγοντας που φέρεται να ζήτησε τη χρηματοδότηση κατά την τηλεδιάσκεψη, είπε ότι «η καθυστέρηση της εκταμίευσης του εναπομείναντος ποσού ως την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές δεν είναι ρεαλιστική».

Στο ρεπορτάζ του Reuters που διαψεύδεται από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται ότι άλλοι συμμετέχοντες στη συνδιάλεξη, ιδίως ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, επέμειναν ότι η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα το ποσό που απομένει από τη δανειακή σύμβαση, και ότι και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκταμιευθούν κεφάλαια την 9η Απριλίου.

Κατά την εκτίμηση «αξιωματούχων της ευρωζώνης», που συχνά επικαλείται το Reuters στις ανταποκρίσεις του από τις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας «αντλώντας κεφάλαια από τη γενική κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει νόμους ώστε να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο».

«Αλλά η ελληνική πλευρά», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «επανέλαβε πως αυτό δεν θα επαρκούσε για να καλυφθεί το κόστος της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ και την καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Απριλίου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών