Ικανοποιείται η ΕΔΕΚ, εγκρίνεται η αφερεγγυότητα

Οι τρεις συν μία προτάσεις της ΕΔΕΚ που αφορά προστασία εγγυητών, πρωτοφειλετών, κατάργησης καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών αλλά και δημιουργίας πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες περιουσιών αποτελούν τις απαιτήσεις του κόμματος, τις οποίες φαίνεται να στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαφές των κομμάτων πραγματοποιούνται ακόμη και την ώρα που βουλευτές μιλούν από το βήμα της Βουλής για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μηνύματα στέλνει και ο ΔΗΣΥ προς τα υπόλοιπα κόμματα σε σχέση με αυτά που πιθανόν αποδέχεται ή όχι η τρόικα.

Η σημαντική πρόταση που αφορά στην προστασία των εγγυητών αφορά αρχικό ή υπόλοιπο δανείου της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο εγγυητής θα απαλλάσσεται από την όποια υποχρέωση εάν η περιουσία του είναι μέχρι 1 εκατ. ευρώ εξαιρουμένης της πρώτης του κατοικίας. Τα δάνεια των 250 χιλιάδων μπορούν να αφορούν πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ βάζει έναν αστερίσκο στην καταρχήν συμφωνία που έκανε με ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, σε σχέση με των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το εν λόγω θέμα η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας αναστολή των εκποιήσεων προκειμένου σε μεταγενέστερο στάδιο να καθοριστεί η αξία του κάθε ακινήτου. Η εν λόγω πρόταση συνδέεται και με τον χρόνο ο Σωκράτης Χάσικος ζήτησε για δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού που θα εκτιμά τις αξίες, κατά πάσα πιθανότητα μέσω του Κτηματολογίου.

Τα μηνύματα από την τρόικα είναι καταρχήν ήπια, αφού διαμηνύεται ότι η συζήτηση γίνεται επί θεμάτων που μπορούν να τύχουν τροποποιήσεων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν –ως τελικό κείμενο- οι νόμοι που θα περάσουν τόσο από νομικής όσο και από τεχνικής άποψης. Ο λόγος της τρόικας θα είναι επίσης σημαντικός ίσως και ο τελευταίος επί του ζητήματος.

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»