Powered by

Ικανοποιείται η ΕΔΕΚ, εγκρίνεται η αφερεγγυότητα

Οι τρεις συν μία προτάσεις της ΕΔΕΚ που αφορά προστασία εγγυητών, πρωτοφειλετών, κατάργησης καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών αλλά και δημιουργίας πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες περιουσιών αποτελούν τις απαιτήσεις του κόμματος, τις οποίες φαίνεται να στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαφές των κομμάτων πραγματοποιούνται ακόμη και την ώρα που βουλευτές μιλούν από το βήμα της Βουλής για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μηνύματα στέλνει και ο ΔΗΣΥ προς τα υπόλοιπα κόμματα σε σχέση με αυτά που πιθανόν αποδέχεται ή όχι η τρόικα.

Η σημαντική πρόταση που αφορά στην προστασία των εγγυητών αφορά αρχικό ή υπόλοιπο δανείου της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο εγγυητής θα απαλλάσσεται από την όποια υποχρέωση εάν η περιουσία του είναι μέχρι 1 εκατ. ευρώ εξαιρουμένης της πρώτης του κατοικίας. Τα δάνεια των 250 χιλιάδων μπορούν να αφορούν πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ βάζει έναν αστερίσκο στην καταρχήν συμφωνία που έκανε με ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, σε σχέση με των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το εν λόγω θέμα η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας αναστολή των εκποιήσεων προκειμένου σε μεταγενέστερο στάδιο να καθοριστεί η αξία του κάθε ακινήτου. Η εν λόγω πρόταση συνδέεται και με τον χρόνο ο Σωκράτης Χάσικος ζήτησε για δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού που θα εκτιμά τις αξίες, κατά πάσα πιθανότητα μέσω του Κτηματολογίου.

Τα μηνύματα από την τρόικα είναι καταρχήν ήπια, αφού διαμηνύεται ότι η συζήτηση γίνεται επί θεμάτων που μπορούν να τύχουν τροποποιήσεων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν –ως τελικό κείμενο- οι νόμοι που θα περάσουν τόσο από νομικής όσο και από τεχνικής άποψης. Ο λόγος της τρόικας θα είναι επίσης σημαντικός ίσως και ο τελευταίος επί του ζητήματος.

Δειτε Επισης

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο
Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων
Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών