Υπερψηφίστηκαν οι νόμοι της αφερεγγυότητας

Η υπερψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας σε συνδυασμό με την εκπνοή της ολοκλήρωσης της περιόδου αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις, βάζει την Κύπρο και δη το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε μια νέα εποχή.

Η απαίτηση των δανειστών της Κύπρου για νόμο εκποιήσεων, ως ένα μέτρο που στοχεύει περισσότερο σε αναδιαρθρώσεις δανείων, αποπληρωμές οφειλών από δανειολήπτες που έχουν την οικονομική ευχέρεια αλλά και σταδιακού περιορισμού του μεγάλου προβλήματος που ονομάζεται Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελεί το δίχτυ προστασίας πολλών πρωτοφειλετών και εγγυητών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί ότι η νομική υπόσταση αλλά και η άποψη της τρόικας επί των νόμων –πλέον- του πλαισίου αφερεγγυότητας, αποτελούν τα μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τις αποφάσεις της Βουλής.

Ψηφίστηκαν με ομόφωνη απόφαση οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ που αφορούν στην προστασία οφειλετών, εγγυητών, κατάργηση καταχρηστικών ρητρών. Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ επιδιώκει αναστολή εκποιήσεων για μη βιώσιμους δανειολήπτες για περίοδο έξι μηνών. Παράλληλα, στόχος της Βουλής είναι να κατοχυρώσει την αξία των ακινήτων, μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού που υποσχέθηκε μάλιστα να καταρτίσει το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των δεδομένων που διατηρεί το Κτηματολόγιο.

Tα πέντε νομοθετήματα του πλαισίου αποτελούν πλέον γεγονός. Η νομοτεχνική ανάλυσή τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τρόικα, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για τη μετέπειτα εξέιξη του θέματος. Την ίδια ώρα σημαντική κρίνεται η ισχύς την οποία έχει πλέον ο νόμος για τις εκποιήσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη (23/4) η ΕΔΕΚ θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία επί του νόμου των εκποιήσεων, βάει της οποίας η τράπεζα θα αναγκάζεται να αναγνωρίζει ως αξία ενός ακινήτου, αυτή που αναγνώρισε με τη σύναψη ενός δανείου. Και η εν λόγω εξέλιξη αξιολογείται ως κομβικής σημασίας και βεβαίως θα πρέπει να τύχει νομικού ελέγχου αλλά και της αξιολόγησης από την τρόικα.

 

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»