Powered by

Η ουσία του πλαισίου αφερεγγυότητας

Δύο ημέρες στην αίθουσα της Ολομέλειας, «κοπτοραπτική» κομμάτων μέχρι την υστάτη και έντονο πολιτικό παρασκήνιο συνθέτουν τα βασικά σημεία του σκηνικού που στήθηκε επί του καυτού ζητήματος του πλαισίου αφερεγγυότητας, με την άμεση σύνδεσή του –βεβαίως- με τον νόμο των εκποιήσεων.

Η Βουλή με 33 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) υπερψήφισε το πλαίσιο των πέντε νομοσχεδίων καθώς και επιπλέον τεσσάρων προτάσεων νόμου, που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια.

Η πολιτική διάσταση
Η ψήφιση –τελικώς- του πλαισίου αφερεγγυότητας με την παράλληλη εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, που βρισκόταν για μήνες στον πάγο λόγω συνεχών αναβολών που επέβαλλε η Βουλή, αποτελούν και μια μικρή, έστω, νίκη της ΕΔΕΚ. Το κόμμα με ιδιαίτερα ξεκάθαρη πολιτική επί του κεφαλαιώδους ζητήματος κατάφερε να φέρει κοντά στις θέσεις της ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, επιφέροντας παράλληλα την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή για υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα το ΕΥΡΩΚΟ, που βρίσκεται και εντός κυβερνητικού σχήματος, φαίνεται πως δεν βρήκε σημείο τομής με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ προκειμένου να περάσει τις δικές του τροπολογίες, οι οποίες αφορούσαν πρώτα και κύρια προστασία των εγγυητών. Παρόλο που το κόμμα διαφοροποίησε την αρχική του πρόταση εντούτοις αποδείχτηκε πιο ισχυρή η πολύπλευρη πρόταση της ΕΔΕΚ, η οποία μάλιστα θα έχει και συνέχεια μέσω αλλαγής που θα προωθήσει επί του νόμου των εκποιήσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες τροπολογίες και δη αυτές που προστατεύουν ουσιαστικά μεγάλο αριθμό εγγυητών και σχεδόν πλήρως βρίσκονται υπό την αίρεση νομοτεχνικών πτυχών τους και κυρίως της τρόικας. Κόμματα πάντως, εκφράζουν αφενός αισιοδοξία για θετική απάντηση από την τρόικα και αφετέρου μηνύματα δυναμισμού, ότι δηλαδή δεν είναι θέμα στο οποίο η τρόικα μπορεί ή πρέπει να επέμβει ανατρέποντάς το.

Η αξιολόγηση της τρόικας
Πάντως, έχοντας σε ισχύ πλέον τον νόμο για τις εκποιήσεις η τρόικα μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της Κύπρου, σε συνδυασμό βεβαίως με την επόμενη δόση από τους δανειστές. Μάλιστα ο νόμος των εκποιήσεων ήταν προαπαιτούμενο για αποδέσμευση της δόσης. Πάντως, όπως προαναφέρεται θα πρέπει πρώτα η τρόικα να δει με θετικό φακό, από κάθε άποψη, το πλαίσιο αφερεγγυότητας που είναι πλέον γεγονός. Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εν μέσω μνημονίου αποτελούν μέχρι στιγμής τη μισή πορεία του προγράμματος, αφού απομένουν οι ιδιωτικοποιήσεις, το ΓεΣΥ αλλά και η εφαρμογή αποτελεσματικών νόμων και ενεργειών προς περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Έξοδος στις αγορές και πρόσβαση στο QE της ΕΚΤ
Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι εάν η τρόικα δώσει τελικώς την έγκρισή της για όσα η Βουλή ψήφισε, η Κύπρος θα εισέλθει σε μια νέα φάση, η οποία σαφώς θα την θέσει ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της στις αγορές και απομάκρυνσης ή και ολοκλήρωσης του μνημονίου.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης και οι μικρές, πιλοτικές –μπορούν να χαρακτηριστούν- εκδόσεις χρέους από την κυβέρνηση είναι δεδομένα που δεικνύουν ότι η χώρα οδεύει σε πλήρη έξοδό της στις αγορές, για κάλυψη των οικονομικών αναγκών της. Οι εκποιήσεις αποτελούν καθοριστικό βήμα για έξοδο της χώρας στις αγορές, θέμα το οποίο αποτελεί επίκεντρο συζήτησης και αναφοράς τόσο από την τρόικας όσο και από άλλους φορείς που ασχολούνται με την κυπριακή οικονομία τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.  

 

Δειτε Επισης

Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο
Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων