Οι νόμοι του πλαισίου αφερεγγυότητας
18:12 - 18 Απριλίου 2015
Της ψήφισης των πέντε νομοσχεδίων και έγκρισης των κανονισμών για τους συμβούλους αφερεγγυότητας προηγήθηκε η υπερψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ ψηφίστηκαν είτε ομόφωνα είτε με μία αποχή που τήρησε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού. Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ υπερψηφίστηκαν με 36 ψήφους υπέρ και 20 αποχές (ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ).
Όλα τα νομοσχέδια καταψηφίστηκαν από το ΑΚΕΛ.
Το πρώτο και το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορούσαν την ειδική εκτέλεση και τους μηχανισμούς διακανονισμού για τα αφερέγγυα φυσικά πρόσωπα υπερψηφίστηκαν με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και εναντίον οι υπόλοιποι βουλευτές.
Τα νομοσχέδια που αφορούσαν την αφερεγγυότητα των εταιρειών, ψηφίστηκαν σε νόμο με 34 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.
Το πέμπτο νομοσχέδιο που αφορά την πτωχευτική διαδικασία υπερψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.
Το νομοσχέδιο για τους συμβούλους αφερεγγυότητας υπερψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον (ΑΚΕΛ) και με αποχές που τήρησαν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. Οι σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν με 35 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, (ΑΚΕΛ, Συλλούρης, Κουλίας).
Περαιτέρω η Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμους, προτάσεις νόμου που αφορούν:
-τη διασαφήνιση του επιτοκίου, για τη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας μέχρι €350.00, για μη καταβολή δικαιωμάτων και τελών για εκποίηση ακινήτου αξίας μέχρι €350.000 και πρόταση νόμου για την προστασία ορισμένων εγγυητών.
Μετά το διάλειμμα που δόθηκε ώστε οι βουλευτές να εξετάσουν τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πριν από την ψηφοφορία ότι με την υπερψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και την πρόταση νόμου που θα κατατεθεί για την αντικειμενική αγοραία αξία, για την ΕΔΕΚ παρέχεται επαρκής προστασία προς τους δανειολήπτες και για αυτό το Κίνημα θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε σε κίνδυνο για τη Δημοκρατία όταν, όπως είπε διαμορφώνονται πλειοψηφίες με μη τήρηση των διαδικασιών και έκανε λόγο για αλαζονεία από κάποια κόμματα. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν ήθελε να φέρει την Τρόικα, η τρύπα στον τραπεζικό τομέα και ο τρόπος που πολιτευόταν η τότε αντιπολίτευση έφεραν την Τρόικα και το μνημόνιο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι το Σώμα έχει υιοθετήσει κανονισμό που ορίζει με σαφήνεια ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή ιδιάζουσες περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής δυνατόν να δώσει την άδεια για κατάθεση τροπολογιών. Είπε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο νομοθετημάτων, αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και ανέφερε ότι τηρεί με ευλάβεια τον κανονισμό.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως, εάν η αλαζονεία προσάπτεται στην ΕΔΕΚ επειδή υπερασπίζεται το συμφέρον του κυπριακού λαού, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό και απορρίπτει τον όρο για παζάρεμα που χρησιμοποίησε το ΑΚΕΛ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης αφού ανέφερε ότι η αναδίπλωση μετατράπηκε σε πατριωτισμό, το χειρότερο είναι ότι δημιουργούνται ψευδαισθήσεις στον κόσμο. Εξήγησε ότι η τροπολογία της ΕΔΕΚ θα καλύψει τις περιπτώσεις που ο πρωτοφειλέτης κρίνεται βιώσιμος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για παρερμηνεία τροπολογιών, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να είχε την ευτυχία να καταψηφίζει νομοσχέδια που θα περνούσε η πλειοψηφία της Βουλής.
Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου όλα τα νομοσχέδια του μνημονίου ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Περαιτέρω ανέφερε ότι δεν αποδέχεται μαθήματα εθνικής υπευθυνότητας από αυτούς που κάλεσαν την Τρόικα για να γίνουν σημαιοφόροι στην καταδίωξη της.
Είπε ότι η τροπολογία αφορά παρεχόμενη προστασία για δάνειο που συνήφθη για οικιστικούς σκοπούς ή για επαγγελματική στέγη όταν την ώρα της σύμβασης ήταν κάτω των 250.000 ευρώ, ή δάνειο που ανεξάρτητα του αρχικού ποσού ήταν κάτω των 250.000 όταν οφειλέτης σταμάτησε να το εξυπηρετεί.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι δεν πέρασαν ομόφωνα τα μνημονιακά νομοσχέδια και ειδικά αυτά που απέκοπταν επιδόματα.
Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι δεν έχει θεσπιστεί προστατευτικό δίχτυ διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά αντί να τρέχουμε μαζέψουμε ζημιές. Είπε ότι η τροπολογία του προστάτευε την κτηματαγορά και τους δανειολήπτες από τα καταχρηστικά επιτόκια και ανέφερε ότι θα επαναφέρει την τροπολογία με πρόταση νόμο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ