Μοσκοβισί: Kαταστροφή η αποχώρηση Ελλάδας από ευρωζώνη

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "δεν γίνεται προετοιμασία" για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά την "μηδαμινή" πρόοδο που, όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

"Δεν γίνονται σκέψεις για μια `Grexit`, δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από αυτή την άποψη παρότι έχω δει δηλώσεις (σ.σ. περί του αντιθέτου), ιδίως του Ολιβιέ Μπλανσάρ", του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

"Εργαζόμαστε και κάνουμε προόδους αλλά αυτές οι πρόοδοι είναι πολύ βραδείες και σε αυτό το στάδιο μηδαμινές. Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει", πρόσθεσε πάντως ο Πιερ Μοσκοβισί.

"Λείπουν πολλά πράγματα" από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους της ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, συνέχισε ο ίδιος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκρινε ακόμη "απολύτως αναγκαίο να καταγραφούν σημαντικές πρόοδοι" στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 24η Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλει να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρατείνει επί μακρόν τις συζητήσεις, ουσιαστικά ως τον Ιούνιο, όταν αναμένεται ότι θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το τρίτο κατά σειρά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη δική του πλευρά τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε επίσης στην Ουάσινγκτον, ότι για να λάβει τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του δεύτερου προγράμματος στήριξης και να αποφύγει το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών, η Ελλάδα οφείλει να πείσει τους "τρεις θεσμούς", το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι έχει "εκπληρώσει κατά μεγάλο μέρος" τις υποχρεώσεις της.

"Η απόφαση επαφίεται στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Σόιμπλε, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας.

Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στην Ουάσινγκτον, ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι από οικονομικής άποψης, οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης από τη νομισματική ένωση θα μπορούσαν να περιοριστούν.

Όμως πρόσθεσε πως η έξοδος θα συνεπαγόταν ταυτόχρονα μια πολιτική ρήξη και θα ήγειρε ερωτήματα για το ποια χώρα θα ακολουθήσει. Αυτό "θα ήταν μια καταστροφή για την ευρωζώνη", είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Δειτε Επισης

Αύξηση 3,1% του τζίρου στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΔΜΗΕ: MoU για νέο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία
Στα €355,947 δις αυξήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2024
Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική
Στο 1,49% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης