Powered by

Φως στις εκποιήσεις

Τέλος στο πολύκροτο θέμα των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας επιχειρεί να βάλει σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου η Ολομέλεια της Βουλής. Οι 28 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα ψηφίσουν υπέρ των τροποιημένων νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα με 28 αντίστοιχους βουλευτές έχουν δηλώσει πως προσανατολίζονται να τα καταψηφίσουν. 
 
Αυτό δημιουργεί μια εύθραυστη ισορροπία στη Βουλή, όπου γίνεται κυνήγι εξασφάλισης μιας ψήφου ώστε να "περάσει" το πλαίσιο. ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ,  παρουσιάζονται πρόθυμα να ψηφίσουν το πλαίσιο, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη συμπερίληψη των δικών τους τροπολογιών. 

Το ΕΥΡΩΚΟ για την υπερψήφιση του πλαισίου της αφερεγγυότητας ζητά την ενσωμάτωση της τροπολογίας που κατέθεσε κατά την οποία αν οι πιστωτές εκποιήσουν μία ενυπόθηκη εξασφάλιση κάτω από το 80% του ύψους του δανείου, τότε δεν θα μπορούν οι τράπεζες να απαιτήσουν από τους εγγυητές να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό. 

Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ, αφορούν: τη διαγραφή παράνομων καταχρηστικών ρητρών και στην κάλυψη των μη βιώσιμων δανειοληπτών, για τους οποίους δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα αποπληρωμής. Προτείνεται όπως το δικαστήριο αναστείλει για έξι μήνες τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Παράλληλα, η ΕΔΕΚ προτείνει καθορισμό μιας αντικειμενικής αξίας για τα υποθηκευμένα ακίνητα, όπως επίσης και την απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση πτώχευσης και εκποίησης της εξασφάλισης του πρωτοφειλέτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας

Δειτε Επισης

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο
Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων
Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών