Οι αλλαγές στην αφερεγγυότητα
08:32 - 17 Απριλίου 2015
Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας και έπειτα από αναβολές και αντιπαραθέσεις οδηγείται στην τελική ευθεία το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο προστασίας των βιώσιμων δανειοληπτών το οποίο δέχτηκε πολλές τροποποιήσεις μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή.
Το ΔΗΚΟ για να ταχθεί υπέρ του στρατοπέδου της υπερψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας κατέθεσε πληθώρα εισηγήσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στο πλαίσιο που οδηγείται στην Ολομέλεια.
Οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν αφορούν:
-Αυξάνεται το ποσό προστασίας της κύριας κατοικίας από τις 250 χιλ. ευρώ στις 300 χιλ. ευρώ και του χρέους στις 350 χιλ.ευρώ (από τις 300 χιλ. ευρώ)
-Παράλληλα αυξάνεται το όριο διαγραφής δανείου από τις 15 χιλ. ευρώ στις 25 χιλ. ευρώ το οποίο δεν θα αποτελεί πλαφόν.
-Το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται στα 200 ευρώ, το κριτήριο της περιουσίας αυξάνεται στα χίλια ευρώ και η δαπάνη για το αυτοκίνητο αυξάνεται στις 4 χιλ. ευρώ.
-Καταργήθηκαν τα δύο χρόνια παρακολούθησης του χρεώστη μετά από τη διαγραφή χρέους.
-Στις περιπτώσεις που τα συνολικά χρέη υπερβαίνουν τις 25 χιλ. ευρώ καθορίζεται κατ’ αναλογία διαμοιρασμός του επιλέξιμου χρέους μεταξύ των πιστωτών.
-Αναφορικά με την δικαστική διαδικασία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, εταιρείας ή προσώπου, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες σε καταναλωτικές συμβάσεις και περί ελευθεροποίησης επιτοκίου για να αφαιρέσει καταχρήσεις η/και υπερβολικών χρεώσεις.
-Ο εγγυητής ρητά θα δικαιούται να αμφισβητεί την αγοραία αξία που παρουσιάζει ο πιστωτής στη σχετική «δήλωση ευθύνης του εγγυητή».
-Σε σχέση με την προστασία των εγγυητών, στην περίπτωση που θα υπάρξει πλεόνασμα από την πώληση υποθηκευμένου ακινήτου, η τιμή πώλησης θα ξεπερνά το ποσό της δηλωθείσας αξίας την οποία δήλωσε ο πιστωτής στην «δήλωση ευθύνης εγγυητών», το πλεόνασμα δεν θα το εισπράττει η τράπεζα αλλά θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους και τη μείωση της ευθύνης
του εγγυητή.
-Επεκτάθηκε η περίοδος της παραγραφής του δικαιώματος του εγγυητή να κινηθεί εναντίον του πρωτοφειλέτη και των υπολοίπων εγγυητών από τα 2 στα 3 χρόνια.
-Στην έννοια της κύριας κατοικίας περιλαμβάνονται και περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά η οικογένεια τους διαμένει στην Κύπρο.