Η «αμφιλεγόμενη» πρόταση προστασίας των εγγυητών

Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών η οποία υπαγορεύει προστασία εγγυητών οι οποίοι έχουν καθαρή περιουσία μέχρι 1 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγυητής μη εξυπηρετούμενου δανείου μέγιστου ποσού 250 χιλιάδων όταν αυτό συνήφθη.

Η εν λόγω πρόταση στοχεύει σε προστασία μεγάλου αριθμού εγγυητών αφού ως υψηλό αξιολογείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις κάποιου εγγυητή (δάνεια) ενώ αποτελεί τη γεφυρωτική πρόταση Συμμαχίας που δύναται να φέρει και υπερψήφιση από την ΕΔΕΚ, η οποία αρνητικά αντιμετωπίζει το πολυνομοσχέδιο της αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, εκτός φαίνεται να μένει άλλη πρόταση για προστασία των εγγυητών που πιστώθηκε στο ΕΥΡΩΚΟ και η οποία ήταν σαφώς πιο αποδυναμωμένη σε σύγκριση με την πρόταση της Συμμαχίας.

Πάντως, ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση τόσο σε σχέση με την αποδοχή που μπορεί να έχει ή όχι από την τρόικα, όσο και σχετικά με το κατά πόσον στέκει νομικά έναντι θεμάτων δίκαιης μεταχείρισης. Εάν για παράδειγμα κάποιος είναι εγγυητής σε δάνεια της τάξης των 260 αντί 250 χιλιάδων δεν θα προστατεύεται ή εάν η περιουσία του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ. Εάν όχι με ποια φόρμουλα θα διασφαλιστεί αφενός η οφειλή έναντι της τράπεζας και αφετέρου έναντι των εγγυητών οι οποίοι για μικρές διαφορές θα προστατεύονται από τον νόμο ή όχι.

Παράλληλα, απάντηση σε σχετικό ερώτημα θα πρέπει να δοθεί και τι γίνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος εγγυητής αποξενωθεί μέρους της περιουσίας του ακριβώς για να ενταχθεί υπό καθεστώς προστασίας από τον νόμο.

Την  ίδια ώρα δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής αριθμοί που να αφορούν αριθμό τέτοιων δανείων και αντίστοιχα εγγυητών με περιουσία κάτω του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από την ενδεχόμενη ψήφιση της εν λόγω πρότασης. Τέτοια στοιχεία σαφώς και υπάρχουν στα αρχεία των τραπεζών, από τις οποίες δεν υπάρχει πληροφόρηση εάν η Βουλή έχει ζητήσει τα εν λόγω δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι πολλάκις η τρόικα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή με νόμους και τροπολογίες που πέρασε η Βουλή με αποτέλεσμα της ανατροπής τους μέσω αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Δειτε Επισης

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο
Επαφές ΣΥΠΡΟΔΑΤ με κόμματα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Στο τραπέζι πιθανή κατάθεση πρότασης νόμου
Σταθερός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούνιο
Αυξημένη ζήτηση συμπιέζει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης