Powered by

Η «αμφιλεγόμενη» πρόταση προστασίας των εγγυητών

Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών η οποία υπαγορεύει προστασία εγγυητών οι οποίοι έχουν καθαρή περιουσία μέχρι 1 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγυητής μη εξυπηρετούμενου δανείου μέγιστου ποσού 250 χιλιάδων όταν αυτό συνήφθη.

Η εν λόγω πρόταση στοχεύει σε προστασία μεγάλου αριθμού εγγυητών αφού ως υψηλό αξιολογείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις κάποιου εγγυητή (δάνεια) ενώ αποτελεί τη γεφυρωτική πρόταση Συμμαχίας που δύναται να φέρει και υπερψήφιση από την ΕΔΕΚ, η οποία αρνητικά αντιμετωπίζει το πολυνομοσχέδιο της αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, εκτός φαίνεται να μένει άλλη πρόταση για προστασία των εγγυητών που πιστώθηκε στο ΕΥΡΩΚΟ και η οποία ήταν σαφώς πιο αποδυναμωμένη σε σύγκριση με την πρόταση της Συμμαχίας.

Πάντως, ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση τόσο σε σχέση με την αποδοχή που μπορεί να έχει ή όχι από την τρόικα, όσο και σχετικά με το κατά πόσον στέκει νομικά έναντι θεμάτων δίκαιης μεταχείρισης. Εάν για παράδειγμα κάποιος είναι εγγυητής σε δάνεια της τάξης των 260 αντί 250 χιλιάδων δεν θα προστατεύεται ή εάν η περιουσία του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ. Εάν όχι με ποια φόρμουλα θα διασφαλιστεί αφενός η οφειλή έναντι της τράπεζας και αφετέρου έναντι των εγγυητών οι οποίοι για μικρές διαφορές θα προστατεύονται από τον νόμο ή όχι.

Παράλληλα, απάντηση σε σχετικό ερώτημα θα πρέπει να δοθεί και τι γίνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος εγγυητής αποξενωθεί μέρους της περιουσίας του ακριβώς για να ενταχθεί υπό καθεστώς προστασίας από τον νόμο.

Την  ίδια ώρα δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής αριθμοί που να αφορούν αριθμό τέτοιων δανείων και αντίστοιχα εγγυητών με περιουσία κάτω του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από την ενδεχόμενη ψήφιση της εν λόγω πρότασης. Τέτοια στοιχεία σαφώς και υπάρχουν στα αρχεία των τραπεζών, από τις οποίες δεν υπάρχει πληροφόρηση εάν η Βουλή έχει ζητήσει τα εν λόγω δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι πολλάκις η τρόικα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή με νόμους και τροπολογίες που πέρασε η Βουλή με αποτέλεσμα της ανατροπής τους μέσω αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η αναβάθμιση από Scope
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%