Αφερεγγυότητα: Αναβολή στην αναβολή

Δυο, σχεδόν ώρες μετά τη διακοπή, γύρω στις 8:30 το βράδυ της Παρασκευής άρχισε ξανά η συνεδρίαση της Ολομέλειας με βασικό θέμα στην ατζέντα το πολυνομοσχέδιο της αφερεγγυότητας.

Ωστόσο, μόλις μερικά λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση αφού έπειτα από διαβουλεύσεις με κόμματα ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, όρισε συνέχιση της συζήτησης με την ίδια ατζέντα για το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Απριλίου.

Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι οι συγκλίσεις των κομμάτων δεν ήταν τέτοιες που να επιφέρουν αισιοδοξία σε όσους παρακολουθούν το ζήτημα και αναμένουν να δουν πως τελικώς θα εξελιχθεί το θέμα με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Πάντως, σημειώνεται ότι και ένα απροσδόκητο γεγονός αναστάτωσε ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκκας, δέχτηκε τηλεφώνημα από την Αστυνομία για να παραλάβει εντός των ημερών το κατηγορητήριό του για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Τόσο σε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής όσο και από στελέχη της ΕΔΕΚ εκφράστηκε έντονη δυσφορία για τη στάση της Αστυνομίας, την οποία θεωρούν ανέντιμη εν μέσω μάλιστα κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο λόγος για τον οποίο αναβάλλεται η συζήτηση στη Βουλή αφορά την ανάγκη για δημιουργία τέτοιων συγκλίσεων ούτως ώστε να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια του πλαισίου.

Οι τροπολογίες των κομμάτων αποτελούν επίσης κομβικής σημασίας ζήτημα για την τελική έκβαση των καυτών θεμάτων, αφού κόμματα θέτουν ως προϋπόθεση να περάσουν οι τροπολογίες τους για να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια. Την ίδια στιγμή δεν εγγυάται κανείς στους βουλευτές ότι η τρόικα θα δεχτεί όσα η Βουλή τελικώς θα περάσει.

Όταν διακόπηκε, πάντως, η συνεδρίαση –για πρώτη φορά το απόγευμα της Παρασκευής- η κουβέντα αφορούσε την πρόταση για προστασία των εγγυητών, μια ομολογουμένως «περίεργη» πρόταση από πολλές απόψεις.

Στο τραπέζι νέα πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ
Πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ που κατατίθεται διαφοροποιημένη προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων συζητείται και φαίνεται ότι θα αλλάξει τη συζήτηση του Σαββάτου.

Η τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν η εκποίηση ακινήτου είναι κάτω από το 80% της αρχικής αξίας, τότε να απαλλάσσονται οι εγγυητές. Αν είναι πάνω από το 80% οι εγγυητές θα αναλαμβάνουν την καταβολή του υπόλοιπου ποσού, χωρίς να καταστούν αφερέγγυοι.

 

 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης για τερματικό: Δεν έπρεπε να δοθεί ποτέ στην CPP-Metron… Το έργο θα υλοποιηθεί
Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Τράπεζα Κύπρου: Εφαρμόζει πρώτη τις άμεσες μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο αποκτά η Γερμασόγεια μετά την επερχόμενη ανάπλαση του ποταμού Άμαθου
Ν. Ποταμάρης: Επιτακτική ανάγκη η επαγγελματική ανάπτυξη στον πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων
Ηλεκτρική διασύνδεση: Οι όροι του διαγωνισμού για αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ
Mall of Limassol: Με ισχυρή στήριξη και ηχηρούς tenants θα τρέξει το νέο εμπορικό κέντρο
H CMC για την προβλήτα στο Βασιλικό: Τερματίσαμε από τον Μάρτιο την σύμβαση με την κοινοπραξία υπεργολάβων