Powered by

Αφερεγγυότητα: Αναβολή στην αναβολή

Δυο, σχεδόν ώρες μετά τη διακοπή, γύρω στις 8:30 το βράδυ της Παρασκευής άρχισε ξανά η συνεδρίαση της Ολομέλειας με βασικό θέμα στην ατζέντα το πολυνομοσχέδιο της αφερεγγυότητας.

Ωστόσο, μόλις μερικά λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση αφού έπειτα από διαβουλεύσεις με κόμματα ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, όρισε συνέχιση της συζήτησης με την ίδια ατζέντα για το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Απριλίου.

Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι οι συγκλίσεις των κομμάτων δεν ήταν τέτοιες που να επιφέρουν αισιοδοξία σε όσους παρακολουθούν το ζήτημα και αναμένουν να δουν πως τελικώς θα εξελιχθεί το θέμα με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Πάντως, σημειώνεται ότι και ένα απροσδόκητο γεγονός αναστάτωσε ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκκας, δέχτηκε τηλεφώνημα από την Αστυνομία για να παραλάβει εντός των ημερών το κατηγορητήριό του για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Τόσο σε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής όσο και από στελέχη της ΕΔΕΚ εκφράστηκε έντονη δυσφορία για τη στάση της Αστυνομίας, την οποία θεωρούν ανέντιμη εν μέσω μάλιστα κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο λόγος για τον οποίο αναβάλλεται η συζήτηση στη Βουλή αφορά την ανάγκη για δημιουργία τέτοιων συγκλίσεων ούτως ώστε να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια του πλαισίου.

Οι τροπολογίες των κομμάτων αποτελούν επίσης κομβικής σημασίας ζήτημα για την τελική έκβαση των καυτών θεμάτων, αφού κόμματα θέτουν ως προϋπόθεση να περάσουν οι τροπολογίες τους για να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια. Την ίδια στιγμή δεν εγγυάται κανείς στους βουλευτές ότι η τρόικα θα δεχτεί όσα η Βουλή τελικώς θα περάσει.

Όταν διακόπηκε, πάντως, η συνεδρίαση –για πρώτη φορά το απόγευμα της Παρασκευής- η κουβέντα αφορούσε την πρόταση για προστασία των εγγυητών, μια ομολογουμένως «περίεργη» πρόταση από πολλές απόψεις.

Στο τραπέζι νέα πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ
Πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ που κατατίθεται διαφοροποιημένη προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων συζητείται και φαίνεται ότι θα αλλάξει τη συζήτηση του Σαββάτου.

Η τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν η εκποίηση ακινήτου είναι κάτω από το 80% της αρχικής αξίας, τότε να απαλλάσσονται οι εγγυητές. Αν είναι πάνω από το 80% οι εγγυητές θα αναλαμβάνουν την καταβολή του υπόλοιπου ποσού, χωρίς να καταστούν αφερέγγυοι.

 

 

Δειτε Επισης

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο
Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων
Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών