Μάριος Καλαβανάς: Business matchmaker

Μπορεί η κοινωνία να εξελίχθηκε, οι σχέσεις να έχουν γίνει ελεύθερες και τα προξενιά να ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες, παλιές ταινίες και ιστορίες των γιαγιάδων μας, ωστόσο, μια νέα διάσταση του είδους, περνά μέσα από τις επιχειρήσεις βρίσκει έδαφος ανάπτυξης και δη στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων διλημμάτων για τις επιχειρήσεις.

Ο Μάριος Καλαβανάς, όντας ειδικός σύμβουλος για θέματα εξαγορών, συγχωνεύσεων ή και συνεργασιών ανάμεσα σε εταιρείες εκτελεί των στρατηγικό ρόλο του matchmaker. Το μυστικό ενός επιτυχημένου matchmaking, όπως ο ίδιος λέει, είναι οι αποτελεσματικές συνέργειες μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, η διαφανής και δίκαια αξία εξαγοράς, αλλά και η εχεμύθεια που ο ίδιος αξιολογεί ως απαράβατο κανόνα για μια επιτυχή ολοκλήρωση. Ασχολείται με τη διαδικασία του να φέρνει κοντά επιχειρήσεις με απώτερο σκοπό τη συνεργασία, σε όποιο επίπεδο, συγχώνευσης ή εξαγοράς. Γιος γνωστού επιχειρηματία, με εμπειρία δεκαετιών στο κυπριακό εμπόριο εξειδικεύτηκε εδώ και 11 χρόνια στις εταιρικές συμμαχίες που δίνουν την δυνατότητα σε εταιρείες για ένα νέο ‘way forward’.

«Η κυπριακή οικονομία για χρόνια βασίστηκε σε μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις με εργαζόμενους, αλλά και επικεφαλής κυρίως άτομα από την οικογένεια στην οποία ανήκε μια επιχείρηση, που κατά τα χρόνια ευμάρειας σκέπασαν τα δομικά προβλήματα εταιρειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για έτη να αναβληθούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές σε επιχειρήσεις», όπως αναφέρει ο κ. Καλαβανάς. Παράλληλα, σημειώνει ότι η εν λόγω κατάσταση δημιούργησε μια κουλτούρα στις επιχειρήσεις, η οποία πολλές φορές δεν ήταν επωφελής για τις ίδιες τις εταιρείες. «Πλέον είμαστε στην εποχή των συνεργασιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία ανάλογη τάση αρχίζει να διαμορφώνεται και στην Κύπρο με τους Κύπριους επιχειρηματίες να αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη» τονίζει ο κ. Καλαβανάς.

«Ψάχνω εξαντλητικά για να βρω την καλύτερη επιλογή για κάθε εταιρεία. Πρώτιστα διασφαλίζω την εχεμύθεια, ενώ θεωρώ πως οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις ή οι συνεργασίες επιχειρήσεων επιφέρουν σοβαρές εξοικονομήσεις, αποτελεσματικότητα και κερδοφορία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μάριος Καλαβανάς. Αναλαμβάνει να εξετάσει τα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης, την αξία των εμπορικών σημάτων (brand equity), τα στοιχεία μοναδικότητας και καινοτομίας, για να αξιολογήσει ποια και πόσο μεγάλη είναι η αξία της και κυρίως να δει κατά πόσον είναι συμφέρον για μια εταιρεία να επενδύσει σε κάποια συμφωνία με άλλη ή να εξαγοραστεί.

Οι υπηρεσίες του κ. Καλαβανά προσφέρονται χωρίς μία εταιρεία να χρειάζεται να προκαταβάλει κάποιο ποσό γιατί η αμοιβή προκύπτει μόνο όταν υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωση συμφωνίας (success fee). Έχοντας και την ιδιότητα του κτηματικού συμβούλου με εννιάχρονη πείρα, προσφέρει λύσεις καλύτερης αξιοποίησης των ακινήτων μιας εταιρείας, ειδικά όταν αυτά δεν συμβάλλουν σε αποτελεσματικότερη εκτέλεση των δραστηριοτήτων της.

Ποιος είναι ο Μάριος Καλαβανάς
Σπούδασε στις ΗΠΑ και πιο ειδικά στο (UCSD) Σαν Ντιέγκο, της Καλιφόρνια. Ο πατέρας του, Δημήτρης Καλαβανάς τον «μύησε» στα μυστικά του κυπριακού εμπορίου και κατέχοντας αυτή την πολύτιμη εμπειρία, ακολούθησε την οδό της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για εταιρείες και ακίνητα. Παρακολουθεί μαθήματα για εξασφάλιση μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ, ενώ συχνά ταξιδεύει στο Ντουμπάι, όπου διατελεί Γενικός Δντής στην εταιρεία Prime London Partners, στον κλάδο του real estate για μεγάλα ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο.  

 

Δειτε Επισης

Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Φουλ επίθεση η Kition... Παράνομος τερματισμός της σύμβασης, πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κατάστασης
Nissi Park: Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών μέσω ανακαίνισης δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (photos)
Όμιλος Punin: Η δραστηριοποίηση, τα μεγάλα σχέδια και το όραμα του ιδρυτή του για την Κύπρο
Ηλεκτρική διασύνδεση σε θολά νερά και ο κίνδυνος… ηλεκτροπληξίας για την Κυπριακή Δημοκρατία
Mall of Cyprus: Στρατηγικές αλλαγές, νέοι tenants και brands-Τέλος εποχής για K Cineplex