Λιμάνι Λεμεσού: Σε ιδιωτικά χέρια αρχές του 2016

Αν και κάπως καθυστερημένες σε σχέση με το αρχικό πλάνο που υπαγόρευε τελική συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για το λιμάνι Λεμεσού, οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του λιμένα προχωρούν και μάλιστα τους επόμενους μήνες εντείνονται.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι περί τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μαΐου το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε συνεννόηση με την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) προχωρούν σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για εξασφάλιση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για το λιμάνι Λεμεσού.

Έπειτα θα γίνει επιλογή κάποιων από τους ενδιαφερόμενους βάσει οικονομικών, τεχνικών αλλά και δεδομένων που άπτονται της εμπειρίας του κάθε επίδοξου επενδυτή. «Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προσφορά από όλες τις απόψεις αλλά και η όποια συμφωνία να είναι τέτοια που να επιφέρει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κυπριακή οικονομία αλλά και ειδικότερα για την εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού ως κόμβου στην περιοχή» ανέφερε στο InBusinessNews καλά ενημερωμένη πηγή που έχει άριστη εικόνα για το θέμα αποκρατικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού.

Το χρονικό παράθυρο που θα ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων για εκδήλωση ενδιαφέροντος υπολογίζεται να κλείσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και εάν όλα κυλήσουν ομαλά σε σχέση με τις προσφορές, την αξιολόγησή τους και τις τελικές επαφές για συμφωνία να ολοκληρωθεί το deal μέχρι τις αρχές του 2016.

Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι ήδη προκύπτει ενδιαφέρον για το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο ξένοι επενδυτές αξιολογούν ως ιδιαίτερα καλή επιλογή λόγω κυρίως της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και της εγγύτητας σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Νοτιανατολική Ευρώπη.

Στο λιμάνι Λεμεσού πέραν των θαλάσσιων χώρων ελλιμενισμού πλοίων στις χερσαίες εγκαταστάσεις υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, χώρος υποδοχής επιβατών, υπαίθριοι χώροι αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και άλλων εμπορικών φορτίων καθώς και γραφεία υπηρεσιών που ασχολούνται με εισαγωγές προϊόντων όπως το Τμήμα Τελωνείου και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

 

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»