H Βουλή βάζει λουκέτο στις Κυριακές

Δεν περνά από τη Βουλή ως έχει η υφιστάμενη πρόταση νόμου και οι κανονισμοί που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για τα ωράρια των καταστημάτων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας το καυτό ζήτημα των ωραρίων. Η Υπουργός έχει καταθέσει στη Βουλή μόνο τους κανονισμούς, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου. 

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις δημόσιες, όσο και με τις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα κόμματα προσανατολίζονται στην τροποποίηση των προταθέντων κανονισμών. Μήλον της έριδος οι Κυριακές…  Τα κόμματα αναγνωρίζουν ότι είναι αίτημα των καταναλωτών το διευρυμένο ωράριο, ωστόσο πιστεύουν ότι χρειάζεται μια φόρμουλα που θα ρυθμίζει τα ωράρια των καταστημάτων και θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το InBusinessΝews επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, ο οποίος ανέφερε ότι «το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι κατά πόσο μπορεί όλος ο χρόνος να θεωρείται τουριστικός.  Η πλειοψηφία της Βουλής- εκτιμώ- θέλει τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές. Δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς ότι οι 7 χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές». Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία από τους βουλευτές, αυτό που θα εξεταστεί είναι το ποιες θεωρούνται τουριστικές περιοχές. 

Επίσης, ο κ. Φακοντής επεσήμανε ότι θα παραμείνει η Τετάρτη όπως τα διατάγματα- ίσως  με λιγότερες ώρες λειτουργίας. Επίσης, κατέληξε,  «δεν μπορείς να καταργήσεις παντού τις Κυριακές, ενώ στην Αμμόχωστο όχι. Θα δημιουργηθεί άνισος ανταγωνισμός». Πάντως, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι κανονισμοί της Υπουργού εισάγουν την  πενθήμερη εργασία. 

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε στο  InBusinessΝews ότι θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και να έχουν τα off που δικαιούνται. «Η ΕΔΕΚ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια που ακόμα είναι όλα ρευστά. Για παράδειγμα, εάν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή με μειωμένες ώρες εργασίας ή θα είναι κλειστά το χειμώνα, ή θα δουλεύουν συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».  

Η κ. Μαυρονικόλα κατέληξε ότι πρέπει να αφουγκραστούν και τους καταναλωτές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ωραρίου- ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί η σχετική φόρμουλα προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις