Θέλουν τις Κυριακές oι νεοπροσληφθέντες

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων έξω από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, που όπως αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι, πρόκειται για τον “εισηγητή του ανθρωποκτόνου νομοσχεδίου για κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής”.

Περίπου 250 εργαζόμενοι της Κυριακής εξέφρασαν την αγωνία τους για την πρόταση του βουλευτή για κατάργηση των θέσεων εργασίας τους, που σημαίνει αυτόματα προώθησή τους στον κατάλογο των ανέργων με συνθήματα όπως «Μας πετάτε στο δρόμο, γιατί;» και «Όπως μας τιμάτε εσείς τώρα θα σας τιμήσουμε κι εμείς στις εκλογές».

Οι 7000 εργαζόμενοι της κυριακάτικης βάρδιας οι οποίοι προσελήφθησαν σύμφωνα με τις πρόνοιες των διαταγμάτων του Υπουργείου Εργασίας για επέκταση του ωραρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα χάσουν τη δουλειά τους εάν η πρόταση του κ. Βότση υπερψηφιστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την επιστολή που η Κίνηση έστειλε στον κ. Βότση, αναφέρεται ότι «εμείς οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία μας όσον αφορά την απόφαση της Βουλής για την προδιαγραμμένη κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Παρ` όλες τις ύστατες εκκλήσεις μας όπως τα διευρυμένα ωράρια και η εργασία της Κυριακής συνεχίσουν, ώστε να κρατήσουμε τη δουλειά μας, σημειώνουν, γινόμαστε μάρτυρες του ψαλιδίσματος των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

“Η δίκαιη και οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η απόλυση μας; Με το να μειώσετε τις ώρες εργασίας μας και να μας οδηγήσετε στο να γίνουμε πλεονάζον προσωπικό με αποτέλεσμα τον τερματισμό της απασχόλησης μας, φαντάζει λύση στα δικά σας αυτιά; Τι κακό έχουμε κάνει και ποιον έχουμε ενοχλήσει με την εργασία μας; Αφήστε μας να δουλέψουμε. Είναι δικαίωμα μας, κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας το στερήσει. Και εκ των υστέρων, ποιος από εσάς θα μας εξασφαλίσει εργασία όταν οδηγηθούμε στην ανεργία;”, διερωτώνται.

Πραγματικά, αναμένουμε και προσδοκούμε εμείς οι εργαζόμενοι, έστω και την υστάτη όπως διαφυλάξετε το μέλλον και την αξιοπρέπεια μας με έργα κι όχι μόνο λόγια, καταλήγει η επιστολή προς τον κ. Βότση.

Απάντηση Α. Βότση

Με αφορμή την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου καθώς και άλλων εργαζομένων θέλω να δηλώσω ότι πρώτα απ όλα σέβομαι και κατανοώ τόσο τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για το θέμα της απασχόλησης τους, όσο και για το δικαίωμα της διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιήσει.

Παρόλο που επί της ουσίας του θέματος του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων θα τοποθετηθώ με λεπτομέρεια στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Δευτέρα, θα ήθελα να επαναλάβω τη πάγια θέση μου ότι στόχος μου είναι η προστασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που όλοι λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να απολυθούν ή κάποιοι πρέπει να το εκμεταλλευτούν απολύοντας κάποιους. Αντίθετα, οι επιπρόσθετες ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα τις υπόλοιπες μέρες, θα καλύψουν περισσότερες από τις ώρες της Κυριακής.

Αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι με την έκδοση συνεχόμενων Υπουργικών Διαταγμάτων, το νέο ωράριο έχει δημιουργήσει σοβαρά και αλυσιδωτά προβλήματα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς και πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να κλείνουν καθημερινά και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να οδηγούνται στην ανεργία.


Παραμένω στη διάθεση των εργαζομένων για μια συζήτηση του θέματος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων και όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Coca-Cola ΗΒC Kύπρου: Επιβράβευσε άριστους φοιτητές Tμήματος Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης του ΠΚ
Δεν θα αντιδράσουν για την ώρα οι αιγοπροβατοτρόφοι στο διάταγμα για χαλλούμι-Η διορία σε Παναγιώτου
Ικανοποίηση Υπουργείου Γεωργίας για τα «τερτζιελλούθκια»-Τι σημαίνει η καταχώρισή τους ως ΠΓΕ
Πόρτα στην Μαρία Παναγιώτου από τους αγελαδοτρόφους-«Αχρείαστη η όποια συνάντηση για το χαλλούμι»
Jumbo: Αυξημένες κατά 4% οι πωλήσεις στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο
Κομισιόν: Νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για τα κυπριακά τερτζιελλούθκια
Μειώθηκε κατά €618 εκ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πεντάμηνο
Hyundai Santa Fe XRT: Αναγνωρίζεται ως η ιδανική λύση για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας
Ο παγκοσμίου φήμης οίκος ανδρικής μόδας ZEGNA παρουσίασε τη συλλογή «ZEGNA in Summer 2024»