Δυσεπίλυτος γρίφος η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

Ενώ οι εταίροι της Ελλάδος, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, αποκλείουν να υπάρξει συμφωνία και να εκταμιευτούν χρήματα στις 24 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως κρατά ανοικτό το παράθυρο του δημοψηφίσματος.

Ο εκ των πιο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και σε προσωπικό επίπεδο, Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, άφησε ανοικτό σε τηλεοπτική συνέντευξή του και το ενδεχόμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα, και ταυτόχρονα απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους με στόχο την επίτευξη νέας συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να βρει λύση «με έντιμο συμβιβασμό», που να κρατεί τη χώρα μέσα στο ευρώ. Συμπλήρωσε όμως ταυτόχρονα πως, όταν πρόκειται «για ιστορικές αποφάσεις», τότε «τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός».

Το σύνολο του ξένου Τύπου που παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από «την ελληνική υπόθεση», όπως την ονομάζουν, κάνει λόγο για «οριακή κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις».

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει ότι αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, δηλώνει και αυτός ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση χρημάτων τον Απρίλιο και ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «θα γίνει μια αξιολόγηση της προόδου της διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση για απελευθέρωση κεφαλαίων, εφόσον υπάρξει συμφωνία,  θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ο λόγος της καθυστέρησης για συμφωνία, πέρα δηλαδή από το Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπως σημειώνει η Handelsblatt, είναι «η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών σχέσεων».

Αυτά, για την κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινες γραμμές», και υπάγονται στα λεγόμενα «υφεσιακά μέτρα» τα οποία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης είπε σήμερα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω», και ότι «το θέμα είναι να συμφωνήσουμε, και όχι αν η συμφωνία θα πάει μια εβδομάδα πίσω».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρευνα: Ποιες επαγγελματικές ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκε η τέταρτη δόση 2,3 δις ευρώ στην Ελλάδα
Αύξηση 3,1% του τζίρου στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΔΜΗΕ: MoU για νέο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία
Στα €355,947 δις αυξήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2024
Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική