Ντράγκι: Δεν θέλω καν να σκεφτώ χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει καν να εξετάσει ένα σενάριο χρεοκοπίας της χώρας, κάτι που άλλωστε αποκλείει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τον ELA, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει την επέκταση του ELA, ο Draghi σημείωσε ότι «η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε εξάλλου ότι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 110 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο μέγεθος στην Ευρωζώνη.

Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Ερωτηθείς εξάλλου για την πιθανότητα επιβολής haircuts στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, το Δ.Σ. θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

 Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να μειώσει ή να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

"Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων νομισματικής πολιτικής", υπογράμμισε ο Draghi. "Πρόθεση είναι οι αγορές να συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε εξάλλου την έκπληξη του για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει όσον αφορά τη διάρκεια του προγράμματος τόσο σύντομα μετά την έναρξη του. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων στις 9 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3,1% του τζίρου στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΔΜΗΕ: MoU για νέο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία
Στα €355,947 δις αυξήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2024
Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική
Στο 1,49% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης