Powered by

Ντράγκι: Δεν θέλω καν να σκεφτώ χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει καν να εξετάσει ένα σενάριο χρεοκοπίας της χώρας, κάτι που άλλωστε αποκλείει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τον ELA, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει την επέκταση του ELA, ο Draghi σημείωσε ότι «η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε εξάλλου ότι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 110 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο μέγεθος στην Ευρωζώνη.

Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Ερωτηθείς εξάλλου για την πιθανότητα επιβολής haircuts στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, το Δ.Σ. θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

 Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να μειώσει ή να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

"Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων νομισματικής πολιτικής", υπογράμμισε ο Draghi. "Πρόθεση είναι οι αγορές να συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε εξάλλου την έκπληξη του για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει όσον αφορά τη διάρκεια του προγράμματος τόσο σύντομα μετά την έναρξη του. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων στις 9 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας