Powered by

ΕΚΤ: Ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού

Η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκο σύμφωνα και με το ανακοινωθέν ποσό των €60 δισ τον μήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε διάσκεψη Τύπου.

Ανέφερε ότι οι αγορές τίτλων του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που ξεκίνησε το Μάρτιο, θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού που είναι συνεπής με τον στόχο για πληθωρισμό κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Τον Μάρτιο ο ρυθμός του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν στο -0,1%.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι αποτελεσματικά, προσθέτοντας πως οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες και οι συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τη ζήτηση για δάνεια να σημειώνει αύξηση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, από το τέλος του 2014 η οικονομία της ευρωζώνης έχει κερδίσει περισσότερη δυναμική και αναμένεται πως η οικονομική ανάκαμψη θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί σταδιακά.

Η εσωτερική ζήτηση θα πρέπει να υποστηριχθεί περισσότερο από τη συνεχιζόμενη βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Επιπρόσθετα, είπε, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου συνεχίζει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και κατ` επέκταση την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Ενώ παραμένουν καθοδικοί, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ έχουν εξισορροπηθεί, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Εκτίμησε δε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή  αρνητικός, κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο κ. Ντράγκι είπε πως η δυναμική των δανείων έχει σταδιακά βελτιωθεί περαιτέρω. Ωστόσο ανέφερε πως η δυναμική των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένει υποτονική, προσθέτοντας πως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και στη ροή πιστώσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Νωρίτερα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης καθώς και το επιτόκιο για διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05%, 0,30% και -0.20% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων