Μαξίμου: Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δηλώνει ότι «φθάσαμε στο τέλος του δρόμου».

Διαψεύδουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το δημοσίευμα των FT, όπως και σενάρια πρόωρης κάλπης στα οποία επανήλθε η γερμανική Bild, λέγοντας ότι την 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μία ακόμη ημερομηνία που δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου, γράφουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου [...] εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης που επικαλούνται οι FT.

Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντεπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».

Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν το δημοσίευμα τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μία ακόμη ημερομηνία που δεν θα συμβεί το τέλος του κόσμου.

«Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times της 25ης Απριλίου» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι είχαν διαψεύσει νωρίτερα τη Δευτέρα και δημοσίευμα της Bild που επανερχόταν στα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο σχετίζοντάς το με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.

Δειτε Επισης

Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική
Στο 1,49% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης
Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η DBRS-Στο 1,6% το 2024
Αναβάθμιση Alpha Bank από Moody's-Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Βλέπει» ανάπτυξη, αλλά συστήνει δημοσιονομική επαγρύπνηση