Εξαγορά της Alcatel-Lucen σχεδιάζει η Nokia

Σε συζητήσεις για την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent βρίσκεται η φινλανδική Nokia Oyj, όπως επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες, σε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο αξίας πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν πρόταση «πλήρους συνδυασμού», που συνεπάγεται ότι η Nokia θα καταθέσει δημόσια προσφορά για τη μετοχή της Alcatel-Lucent.

Στην ανακοίνωση τους, ωστόσο, οι εταιρείες διευκρινίζουν πως «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία ή μια συναλλαγή».

Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δυο εταιρειών θα δώσει τέλος στις επί χρόνια εικασίες για πιθανή συνεργασία των δύο εταιρειών, ενώ θα αναδιαμορφώσει την τηλεπικοινωνιακή αγορά, δημιουργώντας μια εταιρεία με συνολικά έσοδα περίπου 25,9 δισ. ευρώ και πάνω από 100.000 εργαζομένους.

Σημειώνεται πως η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg. Η μετοχή της Nokia καταγράφει απώλειες πάνω από 8%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Alcatel-Lucent ενισχύεται κατά 11%.

Σύμφωνα με τη Nordea, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Nokia κάνει λόγο για πλήρη συγχώνευση με την Alcatel-Lucent, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιο επικίνδυνο από μια εξαγορά δραστηριοτήτων της Alcatel. Μια προσφορά μετοχών της Nokia στην Alcatel θα επιφέρει αλλαγές στη σημερινή ιδιοκτησιακή δομή της πρώτης, ενώ εάν επιτευχθεί συμφωνία ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα διαρκέσει ένα-δυο χρόνια.

Αρκετοί αναλυτές και επενδυτές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις συζητήσεις προβάλλουν ως πιθανό εμπόδιο την αντίθεση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τον κλάδο τηλεπικοινωνιών στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και είναι «ευαίσθητη» με τις απολύσεις προσωπικού που συνοδεύουν τις συμφωνίες περικοπής κόστους.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Scope: Στα €93 δις οι εκδόσεις ομολόγων ESG από ευρωπαϊκές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο
Βουτιά στα cryptos καθώς εξαπλώνεται το sell off της Wall Street
Χαμηλό πέντε μηνών για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη λόγω Γερμανίας
ΗΠΑ: Σε υψηλό 28 μηνών ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Ιούλιο-Συρρικνώθηκε η μεταποίηση
ΗΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5,4% οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών τον Ιούνιο
Ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιούλιο
Προκαταρκτική συμφωνία Ουκρανίας με πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους $20 δισ.
JPMorgan: Γιατί η βρετανική λίρα κινδυνεύει από τα στοιχήματα-ρεκόρ
Χρυσός: Σταθεροποιείται ενώ οι αγορές σταθμίζουν την απόσυρση Μπάιντεν
Eurostat: Αυξήθηκε στο 88,7% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη