ΔΝΤ: Αύξηση 0,2% του ΑΕΠ για το 2015

Αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 0,2% το 2015 (από -2,3% το 2014) και 1,4 το 2016 προβλέπει έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση (2015 World Economic Outlook) που έδωσε στη δημοσιότητα το "Ταμείο".

Η έκθεση παρουσιάστηκε από τους ερευνητές του Ταμείου με επικεφαλής τον κορυφαίο σύμβουλο Olivier Blanchard. Παράλληλα προβλέπει αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή -1% το 2015 (από - 0,3 το 2014) και θετικό 0,9 το 2016.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει το έλλειμμα για το 2015 να διατηρείται στο -1,9% (επί του ΑΕΠ) όσο και το 2014 και να μειώνεται στο -1,4% το 2016. Τέλος οι προβλέψεις για την ανεργία δείχνουν μείωση στο 15,9% το 2015 (από το 16,2% το 2014) και 14,9% το 2016.

Για την Ελλάδα προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% το 2015 και 3,7% το 20016 (έναντι 0,8% το 2014), τις τιμές καταναλωτή στο -0,3% το 2015 και το 0,3% το 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 1,5% (επί του ΑΕΠ) το 2015 και 1,1% το 2016 και την ανεργία να μειώνεται το 2015 στο 24,8% (από 26,5% το 2014) και να πέφτει στο 22,1% το 2016.

Η έκθεση προβλέπει πέραν του 2015, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να κινείται γύρω στο 1,5%, αντανακλώντας στους περιορισμούς κι της προσφοράς και της ζήτησης. Ο πληθωρισμός το 2015 θα παραμείνει στο 0,1%, κάτω από το μεσοπρόθεσμο στόχο σταθερότητας τιμών της ΕΚΤ

Αναφέρει επίσης ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές μιας μέτριας ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα κληροδοτήματα της κρίσης, παρά τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών της ΕΚΤ. Η επιβάρυνση από το υψηλό πραγματικό χρέος, οι εξασθενημένοι ισολογισμοί, η υψηλή ανεργία και η απαισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης θα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.

Εκτιμά ότι η αβεβαιότητα και απαισιοδοξία όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσει την εμπιστοσύνη, όπως και εθνικές και παγκόσμια πολιτικές εξελίξεις (όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και στη Ρωσία και Ουκρανία).

"Παρά την κάποια πρόοδο, βαθιά ριζωμένα εμπόδια στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα είναι πιθανό να επηρεάσουν σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής", επισημαίνει η έκθεση.

Τονίζεται ότι η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να είναι πιο ισχυρή στις περισσότερες άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Για παράδειγμα, "στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η βελτίωση των συνθηκών της χρηματαγοράς αναμένεται να υποστηρίξουν τη σταθερή ανάπτυξη.

Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι για όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι κίνδυνοι σε σχέση με τις προοπτικές είναι περισσότερο ισορροπημένοι από ό,τι σε ανάλογη έκθεση του 2014, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο.

"Ο πιο σημαντικός καθοδικός κίνδυνος πηγάζει από την πιθανότητα στασιμότητας και επίμονα χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη του ευρώ, η οποία βαρύνει στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό σ` άλλα μέρη της Ευρώπης".

Άλλος κίνδυνος που καταγράφεται είναι "οικονομικά σοκ από μια βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, γεωπολιτικά γεγονότα, τις παραπαίουσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη την πολιτική αβεβαιότητα και τις ανατροπές πολιτικών, θα μπορούσε να μειώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν μια δυναμική αποπληθωρισμού του χρέους.

Σε σχέση με τους "ανοδικούς κινδύνους", γράφει πως θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δράσεων του ΕΚΤ. "Για τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν σημαντικά ο περιορισμός των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τις αγορές ακινήτων και των ενυπόθηκων δανείων".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»